Praha bigbítová aneb Pojďte s námi do klubu

Barča neboli Kulturní dům Barikádníků, Junior klub na Chmelnici, Rock Café na Národní třídě, Malostranská beseda, Futurum, Kulturní centrum Novodvorská a dnes už neexistující Houtyš. Zavzpomínejte s námi na oblíbené pražské bigbítové kluby.

Ve Strašnicích stojící Kulturní dům Barikádníků neboli Barča byl vybudován hned po druhé světové válce. V 80. letech se stal Mekkou metalové muziky. Hrály tu kapely Arakain a s ní Lucie Bílá, Vitacit nebo Thor. Na Barču se chodilo na Tango, Pumpu a pak třeba na Kabát. Ten když přijel z Teplic do Prahy, první koncerty míval právě tady. Dnes zní v KD Barikádníků dechovka, vystupují heligonkáři nebo Eva a Vašek.

Junior klub Na Chmelnici

Žižkovský klub původně nebyl jen rájem pro příznivce muziky. Chodilo se sem na výstavy, přednášky nebo poslechové diskotéky. Hrálo se divadlo. A bylo vyprodáno! A co bylo na Chmelnici největším lákadlem? Rockové koncerty. Doma tady byla Jasná Páka, později přejmenovaná na Hudbu Praha. Na Chmelnici si zahrály kapely Pražský výběr, OK Band, Visací zámek nebo Babalet, vy jste možná chodili na Garáž, Precedens nebo na Psí vojáky. Hudební klub Nová Chmelnice na stejném místě funguje od roku 2012.

Rock Café

Stolky ve tvaru kytar najdete v přízemí Rock Café na Národní třídě

Klub Rock Café na Národní třídě, jeden z prvních porevolučních klubů v Praze, byl od začátku spojen s uměleckým sdružením Nový horizont. Ten chtěl sdružovat odlišné skupiny umělců a podporovat je. A taky mladé začínající skupiny a interprety. Mezi spřízněné kapely patřily kytarovky Tichá dohoda, Mercedes, Toyen, Jižní pól a další. V suterénním velkém sále vystupují naše i zahraniční skupiny, v malém sále v přízemí se hraje divadlo.

Malostranská beseda

Bývalá Malostranská radnice stojí v centru Malé Strany, pár kroků od Karlova mostu. V roce 1868 tady vznikla Malostranská beseda, která je dodnes centrem kultury. V 70. a 80. letech 20. století se tu scházeli Ivan Hlas, Krausberry, Vladimír Mišík, Martin Němec (tehdy Precedens, nyní Lili Marlene). Před několika lety Beseda prošla zásadní rekonstrukcí, ale přátelská atmosféra zůstala. Koncerty se konají v patře, galerie je v podkroví.

Čtěte také

Futurum

Na parketě ve Futuru se především tančí na hity 80. a 90. let

„Obec Smíchovská získala vhodnou koupí blok o výměře asi 5 600 m2 mezi třídou Královskou a ulicí Presslovou a určila jej k výstavbě ústřední tržnice a Národního domu,“ psalo se kdysi. Tam, kde si naši předkové pochutnávali u stolků v Lidové restauraci, krmili jsme ve druhé polovině minulého století naše uši muzikou. Ve vyhlášeném Music f clubu, pozdějším Klubu Futurum a dnešním Futurum Music Baru. Chodilo se na Abraxas, Citron nebo Katapult. A taky na divadelní představení. Dnes se tu konají především diskotéky s hity 80. a 90. let.

Novodvorská

Když se řekne Kulturní centrum Novodvorská, znalci okamžitě reagují – Katapult. V roce 1977 tady kapela natočila svou první desku, které se říká Stříbrné album. Každý koncert byl dlouho očekávanou událostí, vstupenky byly vyprodány během krátké chvíle. Pořadatelé byli přesvědčení, že na koncertě se má sedět, proto měl každý návštěvník svou židli. Nikdy to nevydrželo dlouho a po pár písničkách byl z vystoupení „Kaťáků“ normální rockový koncert.

Houtyš

Po Houtyši na Hanspaulace zůstala jen vzpomínková deska

Hostinec U Tyšerů na Hanspaulce, známý pod lidovým názvem Houtyš, byl od 70. do začátku 90. let 20. století legendárním kulturním centrem. Stal se líhní dejvických hudebních kapel - Navi Papaya Ivana Hlase, Yo Yo Band, Žlutý pes Ondřeje Hejmy, Bluesberry Petara Introviče, Krausberry Martina Krause a dalších. Dům byl v restituci vrácen majitelům a klub zrušen.

Poslouchejte seriál Prahou křížem krážem s podtitulem Praha bigbítová od 9. do 15. března 2015 v 10:10 a v repríze ve 20:25 na Regině!

Spustit audio