Poslední etapa oprav na Barrandovském mostě zahájena. Práce potrvají do srpna

11. březen 2024 10:31

Řidiči v Praze musí ode dneška počítat se zdržením při cestě po Barrandovském mostě a v okolí. Začala poslední etapa jeho velké rekonstrukce. Auta místem jezdí v každém směru jen třemi pruhy a lidé musí počítat s řadou omezení. Ta se projevila i na příjezdu do Prahy nebo na Jižní spojce.

Hlavní problémové místo bude napojení ve směru z Modřan a z Braníka. Nájezdová rampa je totiž zúžená do jednoho pruhu, za ním se auta napojí buď dál ve směru do centra, nebo na sjezd ve směru na Strakonice, který ale také zúžený.

Právě v tomto místě auta od ranních hodin spíš jen popojíždějí a navíc se mísí s autobusy. Silničáři předpokládají hlavní problémy právě zde a v návaznosti tak i na Jižní spojce v ranních i odpoledních špičkách.

Uzavírka rampy ze Strakonické pak má pomoct s rozmělněním dopravy, která na Barrandovský most z různých směrů najíždí. Podle dat Technické správy komunikací má mít právě tato uzavírka ve výsledku nejmenší dopad na provoz i v širším centru města. V ranních hodinách se ale na Strakonické tvořily kolony.

Schéma omezení dopravy na Barrandovském mostě v rámci poslední etapy oprav

Řidiči, kteří chtějí najet na Barrandovský most na směr z centra, musejí využít vratnou rampu na Lihovaru a otočit se tak do správného směru. Vedení Prahy i silničáři vyzývají řidiče, aby po Barrandovském mostě autem pokud možno nejezdili, když to nebude nezbytně nutné. Doporučují také využívat navigaci, která ukáže aktuální stav provozu.

Změny veřejné dopravy

Po dobu oprav budou pro případ nehody na obou koncích mostu připravena odtahová auta. K dispozici bude kvůli případným změnám počasí rovněž jeden sypač. TSK vypracovala změny systému semaforu v kritických místech v okolí opravy a v případě MHD bude posílena tramvajová linka číslo 21. Změny čekají také autobusy číslo 125 a 170.

Čtěte také

Přípravné práce zahájila TSK v polovině ledna, kdy začala s výměnou například ložisek mostu nebo vybudováním přejezdů mezi pruhy. Část prací se uskutečnila také uvnitř tubusu a dělníci překládali telekomunikační kabely. Budovali i konstrukce pod severním chodníkem.

V pátek večer začali připravovat dopravní značení a v sobotu zahájili první dopravní omezení na strakonické rampě a otevřeli vratnou rampu u Lihovaru. Příprava na rekonstrukci mostu zahrnovala rovněž opravy objízdných tras. Na nich silničáři napočítali zhruba 290 závad, které opravili. Většinou se jednalo o výmoly.

TSK původně počítala s tím, že všechny opravy skončí příští rok, ale v polovině února oznámila, že sloučila zbylé práce naplánované pro roky 2024 a 2025 do jednoho roku. Přechod z původní třetí do čtvrté fáze oprav je plánován na začátek června.

Provoz na Barrandovském mostě od rána sledoval reportér Adam Bejšovec, poslechněte si všechny jeho postřehy.

autoři: Adam Bejšovec , | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související