Policie na tiskové konferenci potvrdila počet obětí střelby na Filozofické fakultě UK a pustila video ze zásahu

22. prosinec 2023 13:01

Střelba na filozofické fakultě má 14 obětí z řad studentů a dalších osob, v Hostouni pachatel zabil i svého otce, oznámila policie na tiskové konferenci.

  • Střelec z ochozu filozofické fakulty zranil i tři lidi na ulici, celkem je zraněných 25 lidí. Zasáhl i jeden civilní vůz a jedno auto policie. Když se k němu blížili policisté, zastřelil se zřejmě brokovnicí.
  • Ředitel pražské policie Petr Matějček potvrdil, že indicie vyšetřovatelů „naprosto směřují“ k tomu, že pachatel vraždil i před týdnem v Klánovicích.
  • Na zákroku proti střelci se podílely stovky policistů, žádný neutrpěl zranění.

Podle ředitele pražské policie pachatel dlouhou zbraň z ochozu budovy fakulty upustil nebo odhodil. „Díky tomu, že mu zůstala brokovnice, která nemá velký dostřel, a už jsme se blížili k němu na ochoz, tak se rozhodl spáchat sebevraždu,“ doplnil. Žádný z policistů nebyl zraněný a po spáchání skutku policie zajistila perimetr.

Čtěte také

Zbraně si do školy přivezl městskou hromadnou dopravou. Matějček uvedl, že na místě činu viděl odložené plné zásobníky střeliva. Je přesvědčený o tom, že kdyby policie přijela později a včas nezahnala střelce do kouta, mohlo být krveprolití ještě mnohem větší.

„Do ranních hodin se nám podařilo ztotožnit všech 25 zraněných osob, které jsou odvezeny do nemocnice, kde podstoupily operační zákroky a samozřejmě prvotní ošetření. Podařilo se nám v současné době ztotožnit všech 14 obětí,“ řekl Matějček. Policie informovala jejich rodinné příslušníky.

Všichni pacienti jsou po zásadních operacích a jsou stabilizováni, řekl na tiskové konferenci ředitel pražské záchranné služby Petr Kolouch.

Střelbu nahlásil někdo ze studentů. „Pracovali jsme s verzí, že ten člověk chce spáchat sebevraždu, v té době nebyly žádné indicie, že bude chtít vraždit,“ uvedl šéf oddělení vražd Aleš Strach.

Náměstek ředitele pro služby kriminální policie Vojtěch Motyka uvedl, že policie neměla v průběhu akce žádné prostoje. „Nikde se od případu klánovické vraždy nezastavila. Policisté nechodili domů, byli celou dobu k dispozici a vyšetřovali.“

Podrobnější informace najdete v online reportáži na iRozhlas.cz.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související