Pokáč: Jednou jste mistr světa, podruhé se na to máte vybodnout. Časem přestanete ty komentáře číst

25. prosinec 2023

„Koukal jsem do kalendáře a koncertů na příští rok je tam dost, ale je to míň než dřív. Už mám taky děti a manželku, která vyžaduje, abych byl občas doma,“ vtipkuje Jan Pokorný alias Pokáč. Ve studiu Rádia Praha mluvil o novém albu, koncertování v zahraničí, hejtech na internetu nebo spolupráci s Jarkem Nohavicou.

Na podzim mu vyšla čtvrtá deska s názvem Rodinné album, což prý naprosto vystihuje jeho aktuální období života. „Posledních dva a půl roku je pro mě primárně ve znamení rodičování a únavy a utírání zadků a podobně. Takže se to nějak promítlo v těch tématech naskrz deskou,“ potvrzuje.

Den po vydání pokřtil Rodinné album překvapivě na Slovensku. S první deskou vyprodal Lucerna Music Bar, s druhou Forum Karlín, se třetí O2 arenu a nebylo, kam dál růst.

„Tak jsme museli za hranice a vybrali jsme si specificky 28. říjen neboli Den vzniku československého státu. Takže jsme posvětili naše přátelství s těmi bratry tím, že jsme tam přijeli a zahráli na ukulele. Což si myslím, že určitě historie dost ocení,“ říká s úsměvem Pokáč.

Lenka Vahalová a Pokáč

Pokáč v polštině? Možná

Kromě koncertování na Slovensku si vyzkoušel i hraní v Polsku, kde to ale s českými songy bylo složitější. Jazykovou bariéru by do budoucna rád odboural.

„Je to taková moje ambice, zkusit přeložit něco do polštiny. Myslím, že každý si zaslouží rozumět písničce o kočičce nebo o poště, je škoda jim to upírat. Ale nemyslel jsem si, že překlad textů je tak náročná disciplína. Máme několik různých překladatelů a zatím to není to pravý ořechový.“

Reakcí na svou tvorbu zaznamenává dost, ale postupně se naučil komentáře na internetu filtrovat a nebrat si je osobně. „Jeden den si přečtete, že jste mistr světa, druhý den si přečtete, že se na to máte vybodnout. Časem ty komentáře přestaňte číst a začne pro vás být relevantní spíš to, jestli lidi přijdou na koncert, jak si to užívají.“

Jak vznikla spolupráce s Jarkem Nohavicou? Které tři zpěvačky si vybral na Rodinné album a proč? Co mu na každou novou písničku musí říct jeho manželka? A jak moc zručný doma je? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související