Pod Národním muzeem vzniká podzemní chodba. Spojí novou a historickou budovu

6. leden 2017

Rekonstrukce Národního muzea pokračuje a už za rok by se historická budova měla otevřít veřejnosti. V pořadu K věci to potvrdil ředitel muzea Michal Lukeš. Mezi nejnáročnější práce patří vykopání téměř stometrové podzemní chodby, která propojí historickou budovu muzea s budovou bývalého Federálního shromáždění.

Do historické budovy Národního muzea by se příští rok měli vrátit návštěvníci. „Jsem stále optimista, děláme všechno proto, aby 28. října 2018 mohli přijít první návštěvníci. Bude tam mimo jiné i velká československá výstava,“ říká Michal Lukeš.

„V současné době probíhají těžké stavební práce, takže jsou omezení na Vinohradské kvůli nám,“ říká Michal Lukeš, „muzeum je odhalené a já se těším na rok 2017, kdy se to konečně začne klubat.“

Mimo jiné se buduje nová podzemní chodba, která spojí historickou budovu s budovou bývalého Federálního shromáždění. „Je to asi jen 80 nebo 100 metrů, ale podloží je tam složité; je tam kanalizace, kolektory, ochranný systém metra, tak jsme museli najít cestu, kudy by šly budovy propojit. Nebude to obyčejná chodba, ale plánujeme tam takovou multimediální procházku po Václavském náměstí a jeho historii.“

Pomoc Sýrii

Národní muzeum také pomáhá syrským památkářům. „Potřebují chemikálie a nástroje pro restaurování památek, lidi tam posílat nebudeme. Rádi bychom přivezli syrské odborníky sem, aby se školili v nových metodách restaurování a v moderních technologiích. Vozit sem budeme i sbírkové předměty na restaurování v našich dílnách, pak je zase vrátíme, až je dáme do pořádku.“ Mezitím by tu mohla být z dovezených předmětů otevřena výstava o syrské historii.

Spustit audio