Pardubice chtějí nabídnout dostupné bydlení, město zvažuje stavbu bytového domu

3. duben 2024 13:27

Pardubická radnice zvažuje stavbu bytového domu. V posledních letech samo město byty nestavělo, teď plánuje umožnit lidem získat dostupné bydlení. Zastupitelé proto schválili uvolnění půl milionu na studii, která by měla prověřit možnou lokalitu.

Radnice vytipovala lokalitu v ulici K Polabinám, což je v centru města hned za obchodním palácem. Studie má ukázat, jestli je pozemek pro stavbu vhodný, jak by dům měl být velký a kolik by v něm mohlo být bytů. Náměstek primátora Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice) řekl, že právě o tohle místu uvažují už dlouho.

Čtěte také

„Konzultovali jsme to i s vedením městského obvodu Pardubice I., neboť se jedná o pozemky, které jsou v neutěšeném stavu ve vlastnictví města bez nutnosti vybudování páteřních sítí. Pozemek je v blízkosti mateřské školy v ulici K Polabinám.“

Radnice by ráda získala dotaci od státu. První dotační výzvy na stavbu dostupného nájemního bydlení by měly být vypsané na podzim, řekl náměstek Rychtecký s tím, že bude možné získat i zvýhodněný úvěr z Národního plánu obnovy.

Zatím jen vize

Zatím jde ale pouze o záměr a radnice neví, jak velký dům případně bude a kolik v něm bude bytů. Jisté ale je, že by nemělo jít o sociální bydlení, tam město vyčleněné byty má. Rychtecký řekl, že kvůli vysokým cenám bytů i pronájmů mají problém s vlastním bydlením hlavně mladí lidé: „Vnímáme to, jaká je krize v bydlení a vnímám to jako start a příležitost pro město Pardubice zahájit konkrétní projekt.“

V tuto chvíli má město přes dva tisíce bytů. Pardubice totiž začaly okolo roku 2000 s privatizací městských bytů, v té době jich bylo přibližně 13 tisíc, a v několika vlnách prodeje radnice většinu z nich prodala převážně stávajícím nájemníkům.

Byty, které si město nechalo, slouží jako sociální nebo startovací bydlení, některé byty jsou určené pro seniory, uprchlíky a město má také služební byty. Radnice ale vnímá to, že pro některé lidi je tržní nájemné finančně neúnosné. Městské byty by tak výhledově mohly vznikat kromě lokality K Polabinám třeba v bývalých kasárních na Hůrkách.

Spustit audio

Související