Papeže bude hlídat až 400 policistů

25. září 2009

Bezpečnostní opatření při návštěvě papeže Benedikta XVI. V Česku budou ještě přísnější než při jarním pobytu amerického prezidenta Baracka Obamy. Benedikt XVI. se bude i u nás pohybovat v tzv. papamobilu - jeden speciálně upravený mercedes po Praze, ten druhý po Brně. A za volantem bude český řidič.

Proč je papež významnější osobou než třeba americký prezident?

Podle ředitele Ochranné služby české policie Lubomíra Kvíčaly má papež dvě pozice - jednak je to hlava církve, ale také hlava státu.

"Z toho vyplývá, že je ještě více ohrožen než hlava jakéhokoliv státu. Rozsáhlejší opatření spočívají v tom, že bude nasazeno více policistů a prostředků v místech, kde bude větší koncentrace osob, zejména v Brně, kde se očekává až 120 tisíc lidí, a ve Staré Boleslavi, kde se čeká 50 tisíc lidí," vysvětlil Kvíčala ve vysílání Rádia Česko.

Policistka na pražském letišti

Bezpečnost zajišťuje výhradně česká strana

Podle Kvíčaly bezpečnost papeže zajišťuje pouze česká strana, protože je povinností České republiky zajistit bezpečnost návštěvy, která k nám přijíždí.

"Kolem papeže se budou pohybovat jeho běžní osobní strážci, kteří jsou s ním denně, přijedou s ním také k nám. Ale vzhledem k tomu, že nemají žádné policejní pravomoci na území našeho státu, vše bude zajišťovat ochranka a Policie ČR," uvedl Kvíčala.

Na přímou osobní ochranu bude podle Kvíčaly nasazeno 6-8 osobních ochránců, jeden bude osobní a několik doprovodných, dále asi 300-400 policistů z Ochranné služby.

"Budou se pohybovat v nejtěsnější blízkosti papeže, při bohoslužbách budou v takových místech, aby nerušili obřad, ale budou na dosah. Není v plánu, že by se papež někde dostal do přímého kontaktu s lidmi, bude-li si to ale přát, jsme schopni to zařídit," vysvětlil Kvíčala.

Nejrizikovější bude mše v Brně

Za největší bezpečnostní riziko považuje Kvíčala nedělní mši na letišti v Brně-Tuřanech, kam má přijít až 120 tisíc lidí. Neobává se ani tak teroristického útoku, kterému se zcela zabránit nedá, jako spíše možného útoku jediného člověka.

"Osoby, která bude chtít z nenávisti či fanatismu nebo ze zdravotních důvodů zaútočit na papeže nebo jeho doprovod. Nejvíce se bojíme takových spontánních akcí," řekl Kvíčala a dodal, že lidé, kteří půjdou na mši, by se měli chovat běžným způsobem, ale v žádném případě u sebe nesmí mít zbraň nebo pyrotechniku.

Uzavírky budou po celé tři dny

Podle Kvíčaly v souvislosti s návštěvou papeže dojde ke krátkodobým uzavírkám v Praze, Brně a Staré Boleslavi.

"V sobotu odpoledne bude v Praze uzavřena ulice Karmelitská, po celou dobu pak ulice Voršilská, kde bude papež bydlet, v Praze budou řidiči omezováni i při průjezdu kolon. V neděli bude v Brně uzavřena dálnice D1, a to od 196. kilometru po 203. kilometr, protože bude využívána jako parkoviště. Dopravní omezení budou i ve Staré Boleslavi při mši 28. září," vysvětlil Kvíčala.

autoři: mak , aa
Spustit audio