Vláda řeší, jak se přihlásit o 12 miliard z prodeje Mostecké uhelné

18. listopad 2011

Kabinet Petra Nečase se dnes sejde výhradně kvůli Mostecké uhelné společnosti. Má rozhodnout, jakým způsobem se Česko přihlásí o peníze z 12 miliard korun, které Švýcaři zabavili na účtech lidí spojených s divokou privatizací firmy.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska se stát jako poškozená strana může ještě k trestnímu řízení připojit a je také připraven tak udělat. Chce ale, aby mu státní zastupitelství sdělilo, jakým protiprávním řízením škoda vznikla:

„Nikde nebylo vzneseno obvinění z toho zdrojového skutku. Odkud těch 12 miliard může pocházet a kdo tedy byl teoreticky poškozen. Ony mohou teoreticky pocházet odkudkoliv. To byly peníze soukromých osob, o kterých se švýcarské orgány domnívají, že jsou takzvaně ‚prány‘. Ale nikde není popsán ten zdrojový skutek.“

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil upozorňuje na důležitost úspěchu švýcarských orgánů činných v trestním řízení:

„Je třeba si také uvědomit, že tady není jistota, že České republice i teoreticky připadne těch 12 miliard. Jsou zablokované ve Švýcarsku a vše bude záviset od toho, jak budou Švýcaři úspěšní v tom trestním řízení a jak to trestní řízení dopadne. Toto ovlivní i případné civilní řízení, které Česká republika povede.“

Podle Pospíšila je po schůzce nutné zvolit advokáta, který prostuduje spisy přímo ve Švýcarsku, a poskytne ministerstvu financí další informace, jak dál postupovat. Odhadovat šance podle něj teď není namístě. V každém případě prý ale český stát čeká dlouhé řízení.

Problematické dokazování škody

Podle informací ze švýcarské strany může Česko podat civilní žalobu a požádat o spojené projednání tohoto řízení se švýcarským trestním řízením. Otázka je, nakolik si Česko samo zkomplikovalo situaci.

Rozcházejí se totiž informace ministerstva financí a české justice – zatímco ministr Kalousek říká, že ani v této situaci není pozice Česka jako poškozeného není ohrožena, justice upozorňuje na komplikace, které Česko na této cestě čekají. Problematické může být už samotné dokazování faktu, že Česku vznikla škoda.

ČTĚTE TAKÉ: Kalousek: Škodu z privatizace Mostecké uhelné vyčíslit neumíme

Výzva Švýcarů, aby se k nim Češi připojili, přišla poprvé asi před rokem a půl. „Nic kromě několika schůzek a přehazování tématu mezi českými úřady se nedělo. Česká vláda byla kontaktována po svém jmenování diplomatickými cestami, ale zabývá se tím až dnes. Jedná se přitom o politicky citlivou věc. Privatizace proběhla za vlády ČSSD, ale některé finanční toky zřejmě mohou souviset i s dnešními kauzami, například s privatizací plzeňské Škody,“ uvedla na Radiožurnálu redaktorka Aktuálně.cz Tereza Nosálková.

Pokud by se Česko o peníze nepřihlásilo a obžalovaní by byli odsouzeni, mohly by peníze propadnout Švýcarsku.

„Pokud soud rozhodne o vině, tak rozhodne i o trestu propadnutí věci, a v tom případě by ty peníze propadly švýcarskému státu, nenávratně,“ vysvětlil ve Světě o druhé na Rádiu Česko bývalý první náměstek Nejvyššího státního zastupitelství Jaroslav Fenyk. Česká republika by se pak jedině mohla domáhat náhrady škody.

Peníze však může požadovat i nástupnická společnost Mostecké uhelné, tedy Czech Coal miliardáře Pavla Tykače.

Peake: Hrubá nedbalost českého státu

Vicepremiérka za Věci veřejné Karolína Peake předpokládá, že Česko se bude moci k řízení připojit, ale už bude mít těžší pozici.

Karolína Peake

„Považuji za nemístné zkoušet se filozoficky domlouvat na úrovni vlády o tom, zda k nějaké škodě došlo nebo nedošlo. Myslím, že pokud tu šanci připojit se k trestnímu stíhání máme, měli bychom ji využít, i kdyby to nemělo být o tu celkovou částku 12,5 miliardy,“ prohlásila.

„Koneckonců by Česká republika nebyla jediným poškozeným, který by se k trestnímu stíhání přihlásil – už se přihlásila včas společnost Czech Coal. Budeme se o tom daleko detailněji bavit,“ slíbila.

„Myslím, že je to výsledek hrubé nedbalosti na straně českého státu. Nechápu, proč k tomu došlo a i to bude předmětem jednání dnes odpoledne,“ uvedla vicepremiérka v Ranním interview Radiožurnálu.

„V tuto chvíli jsou peníze zmrazené na švýcarských kontech, takže nám jde hlavně o výsledek švýcarského trestního řízení. Tady se trochu nešťastně směšují dva procesy – švýcarské trestní řízení a případné zahájení trestního řízení v České republice.“

Vláda se bude bavit i o tom, kdo byl kompetentním orgánem k přihlášení se do trestního řízení ve Švýcarsku. „Je otázka, zda to bylo ministerstvo spravedlnosti nebo ministerstvo financí. Zdá se, že spíše ministerstvo financí. Předpokládám, že všichni ministři přijdou s důvody, proč k tomu přihlášení z jejich strany nedošlo,“ očekává Peake.

ČTĚTE TAKÉ: Česko se k náhradě škody v kauze Mostecké uhelné nepřihlásilo přes snahy Švýcarů

Ministr financí Kalousek si nechal udělat analýzu, podle níž není ještě všechno ztraceno a za jistých okolností se lze k trestnímu řízení přihlásit. „Za určitých okolností se ještě do řízení přihlásit můžeme formou civilní žaloby, nicméně naše procesní práva už jsou značně omezena,“ připouští vicepremiérka.

Jednání vlády se kromě ministrů zúčastní i nejvyšší státní zástupce. Všichni se podle Peake budou snažit sjednotit svá stanoviska, aby mohli zaujmout jednotný postoj Česka s cílem získat peníze zpět.

autoři: lov , vav , Lucie Maňourová , Mirko Kašpar , sib
Spustit audio