Ozvěny dne 19. 3. 2002

19. březen 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprocházejí korekturou.

Úřady by se měly přiblížit lidem

Úřady by se měly přiblížit lidem. Pravomoci nynějších 78 okresních úřadů totiž mají z rozhodnutí sněmovny od začátku příštího roku přejít na 194 pověřených obcí. Se zákonem rozhodně nesouhlasí ODS a komunisté. Bouřlivou debatu sledovala parlamentní zpravodajka Radiožurnálu Milada Richterová.

Občanští demokraté a komunisté pro zákon nehlasovali, protože se podle nich zvolila finančně nákladnější varianta, která mimo jiné povede k růstu byrokracie a nárůstu úřednických míst. Podle místopředsedy ODS Miroslava Beneše to navíc nebude žádný přínos pro občany.

Miroslav Beneš, místopředseda ODS: Akorát jeden úředník bude nahrazen v některých případech několika úředníky, takže občané budou muset víc platit. Budou chodit v podstatě na ta samá místa, jako chodili do dneška, akorát na to budou přispívat více.

O tom, že se zákon o stanovení obcí prodraží a nepovede k reformě veřejné správy ve prospěch občanů, je přesvědčený i předseda poslanců KSČM Vojtěch Filip.

Vojtěch Filip, předseda poslaneckého klubu KSČM: Je to jenom drahé a nefunkční, to co vznikne, to není reforma.

Obavy z nárůstu byrokracie a finanční zátěže pro občany odmítá ministr vnitra Stanislav Gross.

Stanislav Gross, ministr vnitra ČR: Za svými záležitostmi již nebudou muset cestovat do tohoto okresního města, ale agendy, které vyřizuje okresní úřad, bude vyřizovat jim bližší obec, takže pro některé občany to znamená zachování současného stavu, pro řadu občanů to bude znamenat přiblížení výkonu těchto agend.

Zákon podpořili i lidovci a unionisté. Podle Karla Kühnla z Unie svobody jde o další krok reformy veřejné správy a pokud vláda splní další požadavky Koalice, poslanci Unie svobody a KDU-ČSL její kroky podpoří.

Karel Kühnl, poslanec za Unii svobody: Zásadní požadavek je, aby nedošlo k povinnému převodu pracovníků okresních úřadů na městské úřady v okresních městech.

Zákon ještě musí schválit Senát.

Rozhodnutí sněmovny uvítalo například město Kopřivnice

Rozhodnutí poslanců převést pravomoci okresních úřadů na některé obce uvítalo například město Kopřivnice. Místostarosta Alois Janek Radiožurnálu řekl, jaké výhody občanům přinese, že se Kopřivnice stane centrem malého okresu.

Alois Janek: Takže to vyřizování občanských průkazů, které částečně děláme už dneska, potom je to hlavně dopravní agenda, řidičské průkazy, technické záležitosti ve vztahu k automobilům a podobně, a myslím si, že s tím budou občané velmi spokojeni, protože nebudou muset jezdit do okresního města hromadnou dopravou, která je velmi přetížená.

Český Telecom je opět v podezření z komplikování zavádění konkurence

Český Telecom se opět dostal do podezření, že komplikuje zavádění konkurence v telekomunikacích. Více Jitka Hanžlová.

Podle telekomunikačního zákona musí dominantní operátor, tedy Český Telecom, do 30. června umožnit zákazníkům, aby mohli i přes jeho síť používat služeb konkurenčních operátorů. Zároveň musí umožnit přenositelnost telefonního čísla. Český telekomunikační úřad už vytvořil pro zavedení těchto služeb všechny potřebné podmínky. Předseda úřadu David Stádník se ale bojí, že Český Telecom termín nedodrží.

David Stádník: My jsme obdrželi dopis, ve kterém Český Telecom říká, že má technické těžkosti ve své síti a že do 30. 6. tuto službu v žádném případě nezavede, ale v tomto oficiálním dopise nám chybí ubezpečení o tom, že po 1. 7. tyto těžkosti budou odstraněny a že tato služba bude moci být zavedena.

Český Telecom ale s obavami předsedy telekomunikačního úřadu Davida Stádníka nesouhlasí. Ředitelka komunikace Dana Dvořáková popírá, že by Telecom zavedení služby volby operátora oddaloval.

Dana Dvořáková: Jediná mýlka mohla vzniknout ohledně naší žádosti, aby se Český telekomunikační úřad zabýval číslem 052, což je služba X-call, nicméně nikdy jsme oficiálně neprohlásili, že nebude služba volba operátora zavedena v polovině roku, naopak jsme velice překvapeni tímto stanoviskem a budeme žádat pana předsedu o vysvětlení.

Přenositelnost čísla a předvolba operátora jsou základními podmínkami Evropské unie pro uvolnění trhu.

U čerpacích stanic se opět bude zdražovat

U čerpacích stanic se opět bude zdražovat. Po prvním zvýšení ceny v minulém týdnu se očekává další reakce prodejců na nové ceny hlavního výrobce pohonných hmot České rafinérské. Blíže Jan Říha z redakce Motožurnálu.

Česká rafinérská podražila asi o 60 haléřů za litr. Očekávat se zanedlouho dá zvýšení cen také u stojanů. Minulý týden už některé společnosti zdražovaly v řádu desetníků v reakci na první pohyb cen Českou rafinérskou. Kdy a o kolik se budou ceny u čerpaček zvyšovat podruhé, se dá těžko odhadnout. Žádná ze společností zatím nechce prozradit své záměry. Slovo má Pavlína Budkovská, mluvčí Benziny.

Pavlína Budkovská: Bude záležet na tom, jak se dále budou vyvíjet nejen velkoobchodní ceny rafinérských produktů, to znamená benzínu a nafty, ale i další faktory, které mají vliv na výši konečné ceny, faktor konkurenčního prostředí, kupní síla obyvatelstva a další.

Zvýšení cen by se mohlo pohybovat někde mezi padesáti haléři až korunou s ohledem na místní poměry té které čerpačky. Co na zdražení říkají motoristé, zjišťoval Petr Lutonský.

Jaké zvýšení cen by vám připadlo tak rozumné?

Anketa: Spíš žádné.

No, tak já si myslím, že v naší republice už jsme si asi zvykli na to, že jak je nějaká možnost něco zdražit, tak to hnedka vylétne nahoru.

Jaká cena benzínu by vám připadala rozumná?

Anketa: No, kolem 25 korun.

K vážnému incidentu došlo na slovensko-ukrajinských hranicích

K vážnému incidentu dnes došlo na slovensko-ukrajinských hranicích. Při přestřelce byli zabiti dva lidé, ředitel místní pobočky hraniční policie a jeden voják základní služby. Další policista byl zraněn. Podrobnosti zjišťovala zpravodajka Radiožurnálu v Bratislavě Renata Havranová.

K incidentu došlo v obci Petrovce při běžné kontrole cizího státního příslušníka, pravděpodobně Ukrajince. Podle dostupných informací začal neznámý muž bez jakékoli přípravy střílet. Na místě usmrtil ředitele místní celní pobočky a vojáka základní služby, který u kontroly asistoval. Pachatel pak odcizil služební vozidlo a z místa činu odjel. Při okamžitě vyhlášeném pátrání byl dopaden. Během akce byl zraněn policista. Pachatel byl zastřelen. Ministr vnitra Ivan Šimko zatím bližší informace neuvedl s tím, že celý případ se vyšetřuje.

Izrael a palestinská autonomie jsou blíže k vyhlášení zastavení palby

Izrael a palestinská autonomie jsou po návštěvě amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho blíže k tomu, aby vyhlásily zastavení palby. Jak viceprezident Cheney, tak izraelský premiér Ariel Šaron i nejvyšší palestinský představitel Jásir Arafat dnes vyjádřili podporu realizaci amerického bezpečnostního, takzvaného Tenetova plánu na uklidnění situace. Některé reakce mezi Izraelci a Palestinci zaznamenal přímo v Izraeli blízkovýchodní zpravodaj Radiožurnálu Jaromír Janev.

Izraelský strojní inženýr v důchodu Dany Tamir Radiožurnálu řekl:

Dany Tamir: Myslím, že Palestince znám celý svůj život, tak si myslím, že to nebude fungovat. Podle mého názoru, jen co odjede Cheney, bude pokračovat série sebevražedných útoků. Já jsem přesvědčený, že ta situace se musí nějak vyřešit, ale nevím jak.

Palestinec středního věku, doktor Sálih Zajdán k možnosti dosažení příměří pro Radiožurnál uvedl:

Doktor Sálih Zajdán: Šaron se svojí politikou a agresivním programem nemůže nic vyřešit. Myslím si, že současná mise Zinniho, a bojím se, že i Cheneyho, byla zaměřena jen na to, aby se uklidnila situace před úderem na Irák a také aby ovlivnila rozhodování arabského summitu na konci měsíce.

Američtí žalobci požadují trest smrti pro Zakaria Musauiho

Američtí žalobci požadují trest smrti pro muže obžalovaného v souvislosti s teroristickými útoky z 11. září loňského roku. 33letý francouzský občan marockého původu Zakarias Musaui čeká na soudní proces ve Virginii nedaleko Washingtonu. Více Olga Krupauerová, Český rozhlas Washington.

Americký ministr spravedlnosti John Ashcroft, který je stoupencem trestu smrti, postup žaloby podle očekávání podpoří. Zakarias Musaui byl obviněn ze spiknutí s Usámou bin Ládinem a ostatními devatenácti únosci, přestože v den útoků byl ve vězení v Minnesotě kvůli porušení imigračních zákonů. Musaui, který se v Americe zapsal do soukromé pilotní školy, měl být podle americké FBI dvacátým únoscem na palubě jednoho ze čtyř letadel, která teroristé 11. září unesli. Soudní proces s Musauim začne letos v září.

Neznámí lupiči ukradli na londýnském letišti Heathrow tři miliony dolarů

Nejméně tři miliony dolarů v hotovosti ukradli na londýnském mezinárodním letišti Heathrow neznámí lupiči. Od začátku roku je to už druhý případ, kdy z tohoto frekventovaného letiště zloději unikli s několikamilionovou kořistí. Lupičům se podařilo bez problémů proniknout do střežené zóny, kde parkují letadla. Tam nožem přinutili řidiče obrněné dodávky, aby je nechal nasednout do vozidla. Vůz, ve kterém byla zásilka peněz z jihoafrického Johannesburgu, poté zamířil z letiště ven. Asi tři kilometry od letiště lupiči zásilku přeložili do jiného vozu a beze stop zmizeli. Trojice obžalovaných z poštovní loupeže odmítá svou vinu

Trojice obžalovaných z největší poštovní loupeže v historii české kriminalistiky odmítá svou vinu. Tři muži, kteří si před pěti lety odnesli z pošty v Praze - Dejvicích téměř 29 milionů korun, dnes opět stanuli před pražským městským soudem. Usvědčit by je mohla pachová stopa.

Čtrnáctiletý školák bodnul malým nožem do břicha svého kamaráda

Čtrnáctiletý školák v Plzni bodnul malým nožem do břicha svého o rok mladšího kamaráda. Útoku předcházela hádka. Co bylo její příčinou, zatím policisté nevědí. Zraněného chlapce operovali lékaři ve Fakultní nemocnici v Plzni.

Vydatný déšť na jihu Čech zvedá hladiny řek

Vydatný déšť na jihu Čech zvedá hladiny řek. Vodohospodáři varují před vylitím horních toků Otavy, Úhlavy a Vltavy z břehů. Meteorologové předpokládají, že v okresech Český Krumlov, Prachatice, Strakonice, Písek, Klatovy a Plzeň - jih bude vyhlášen první povodňový stupeň. Večer může voda místy stoupnout i na druhý stupeň.

Plzeňský krajský soud zatím nevynesl rozsudek v případu opilého řidiče

V případu opilého řidiče, který na nástupním ostrůvku zabil tři lidi, plzeňský krajský soud zatím rozsudek nevynesl. Okresní soud v první instanci vyměřil Adolfu Pechovi trest osm let odnětí svobody a zákaz řízení motorového vozidla na deset let. Obhajoba se ale snaží o překvalifikování trestného činu a snížení trestu. Pokračuje plzeňský redaktor Lubomír Smatana.

U soudu dnes vypovídal soudní znalec, který nedokázal jednoznačně odpovědět, zdali měl obžalovaný Adolf Pech v okamžiku trestného činu snížené rozpoznávací schopnosti. Tato okolnost by mohla mít podstatný vliv na možné překvalifikování trestného činu obecného ohrožení na trestný čin opilství. V takovém případě by horní sazba trestu byla nižší. Proto si předsedkyně senátu na návrh státního zástupce vyžádala revizní znalecký posudek v oboru psychiatrie. Opětovné odročení soudního jednání zdrtilo otce dvou obětí tragédie Zdeňka Helíska.

Zdeněk Helísek: Prostě ty věčné tahanice s tím, že pan Pech za to nemůže, protože byl nepříčetný, já jaksi neuznávám. Byl sice opilý, ale nebyl opilý na to, aby nevěděl, že když si sedne do auta, že může způsobit neštěstí.

Právě na rozpory znaleckých posudků o příčetnosti obžalovaného Pecha upozorňuje obhajoba. Líčení bude pokračovat 12. dubna.

Organizátorka podvodných pyramidových her půjde do vězení na pět let

Organizátorka podvodných pyramidových her Jaromíra Fleková z Jablonce nad Nisou půjde na pět let do věznice s dozorem. 63letá důchodkyně podle Krajského soudu v Liberci vylákala od 130 lidí přes 8,5 milionu korun. Proces sledovala liberecká zpravodajka Českého rozhlasu Ivana Bernátová.

Jaromíra Fleková před třemi roky slibovala vkladatelům, že zúročí jejich peníze během tří týdnů o 30 %. Nadstandardního úroku měla dosáhnout obchodem s nemovitostmi a pozemky. Od svých známých vybírala částky od deseti tisíc do půl milionu korun. Někteří lidé na dluhopisech vydělali, ale později tato forma podnikání přestala fungovat a Jaromíra Fleková neměla peníze ani na vrácení vkladů. I když se u soudu obhajovala tím, že všechny peníze předávala pražské realitní firmě Mot, policii se nepodařilo firmu ani její zástupce vypátrat. Důchodkyně byla odsouzena za podvod na pět let do vězení s dozorem a musí poškozeným uhradit škodu ve výši 8,5 milionu korun.

Likvidaci nebezpečné skály ve Hřensku provázejí problémy

Likvidaci nebezpečné skály ve Hřensku provázejí problémy. Kvůli prasklé vysokotlaké hadici nezačalo odplavování pískovcového masivu nad hotelem Klepáč ani dnes. Odborníci předpokládají, že s pracemi začnou zítra. Josefu Sukovi z ústeckého studia Českého rozhlasu sdělili, že zatím nedovedou odhadnout, jak dlouho sanace vlastně potrvá.

Likvidace skály nad několika sítěmi a dalšími bariérami, které chrání hotel Klepáč před poškozením, bude pokračovat v prodloužených směnách. Zatím se ale podle šéfa sanačního zásahu Pavla Veselého nedá přesně určit, jak dlouho tam práce potrvají.

Pavel Veselý: Těch pět až šest týdnů je vcelku prozatím reálných, odpovědět se na to bude dát zhruba tak za čtyři, pět dnů, kdy se uvidí, kolik se té práce a hlavně kolik kubíků se po...

CHKO Český ráj by mohla být větší až o sto kilometrů čtverečních

Chráněná krajinná oblast Český ráj by mohla být větší až o sto kilometrů čtverečních. Tento záměr ministerstva životního prostředí, který souvisí s chystaným zápisem Hruboskalska a příhrazských skal do seznamu Unesco, ale naráží na odpor některých obcí na Jablonecku a Semilsku. Zastupitelům z obce Malá Skála se podle starosty Jiřího Maška nelíbí navrhovaná hranice ochranných zón.

Jiří Mašek, starosta Malé Skály: Z dřívějška je tady taková ta obava zasahování správou chráněné krajinné oblasti do toho, jakým způsobem si chce, já nevím, majitel opravit domek nebo pracovat s parcelou, kterou má mimo třeba v zóně dvě nebo v zóně tři, že ji nebude moct nějak využít do budoucna.

Naopak turnovský starosta Milan Hejduk rozšíření Chráněné krajinné oblasti Český ráj vítá.

Milan Hejduk, starosta Turnova: Myslíme si, že to je dobře, a fakticky jde o to, že by se CHKO měl rozšířit tady na Turnov vlastně z toho tradičního CHKO, jak ho vnímáme, dolů okolo Valdštejna a dolů k Jičínu.

V pražské Paegas aréně vystoupí britská heavymetalová formace Judas Priest

Velký den dnes mají fanoušci tvrdé muziky. V pražské Paegas aréně totiž večer vystoupí britská heavymetalová formace Judas Priest. Kapelu, která patří k otcům zakladatelů heavy metalu vám představí hudební redaktorka Radiožurnálu Jitka Benešová.

Kapela vznikla koncem šedesátých let v britském Birminghamu. Nejúspěšnější album vydala skupina v osmdesátém roce. Dnes kultovní British Steel vyšlo v době renesance britského heavy metalu a společně s dalšími dvěma deskami drželo Judas Priest na výsluní prakticky celá osmdesátá léta. Dva singly z alba se v Británii vyšplhaly na dvanácté místo, Living Ar to Midnight a Breaking the Law. Popularitu v devadesátých letech skupině udrželo především album Painkiller. Zbytek jsou kompilace nebo nahrávky živých koncertů. Rockovým fanouškům se dnes večer splní přání vidět a slyšet heavymetalovou legendu naživo.

Spustit audio

Více z pořadu