Ozvěny dne 17. 3. 2002

17. březen 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprocházejí korekturou.

Český MASH putuje do Kábulu

Český MASH putuje do Kábulu. Dnes tam odletělo prvních pět zdravotníků z 6. polní nemocnice, další je budou následovat do tří týdnů. Celkem bude v mezinárodních mírových jednotkách v Afghánistánu působit 200 českých vojáků. Pokračuje reportér Radiožurnálu František Lutonský.

Pětičlenný tým ve složení chirurg, anesteziolog, dvě zdravotní sestry a zdravotník bude zatím sloužit v britské polní nemocnici. Jejich uniformy ale budou zdobit české vlajky.

Neuveden: Six Fields !!NEROZUMÍM!! 6. polní nemocnice.

Další čeští lékaři spolu s vojenskou ochranou v podobě výsadkářů by měli do Kábulu dorazit během několika týdnů.

Jiří Váňa: Musím přiznat teda, že máme vysoce kvalitní osobní vybavení, které běžně v armádě není ani k spatření. Prostě na to, abych někde vydržel šest až devět měsíců bez dodávání například hygienických potřeb a podobně.

Řekl Radiožurnálu jeden z lékařů, kteří se do Afghánistánu teprve chystají, Jiří Váňa.

Jindřich Sitta: Při té práci naší je i zábava i úsměv a není jenom pláč a slzy.

Doplňuje velitel 6. polní nemocnice Jindřich Sitta. Čeští lékaři budou mít na starosti nejen vojáky, ale hlavně pak civilní obyvatelstvo.

Jindřich Sitta: Hlavně aby se všichni vrátili zdraví a vrátili se v pořádku.

Zatím ale stále není jasné, jak bude mise našich zdravotníků financována. Předběžné náklady se odhadují jen do konce tohoto roku až na 780 milionů korun.

J. Tvrdík chce náklady na misi zdravotníků v Afghánistánu zaplatit dluhopisy

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík chce náklady na polní nemocnici v Afghánistánu zaplatit dluhopisy. S tím však nesouhlasí opozice. Podrobnosti má Petr Doležel.

Pokud poslanci neodsouhlasí vydání dluhopisů na Kábul, pohrozil šéf resortu obrany dokonce demisí. Problém je v tom, že opozice po vládě chce, aby našla potřebné peníze ve státním rozpočtu, například lidovecký poslanec Miroslav Kalousek odmítá financování každého mimořádného výdaje dluhopisy. Není to podle něj způsob, jak řídit rozpočet.

Miroslav Kalousek, poslanec za KDU-ČSL: Toto je mimořádná rozpočtová priorita a vláda by měla na ni najít prostředky v rámci rozpočtu, samozřejmě na úkor některých jiných priorit, ale praxe dodatečného vypisování dalších a dalších dluhopisů nás dál vede do dluhové pasti.

Kde hledat konkrétně finance na misi zdravotníků v Afghánistánu, je podle poslance Kalouska práce vlády. Ministr financí Jiří Rusnok ale tvrdí, že peníze v rozpočtu nemá. Letošní výdaje a příjmy státní kasy jsou podle něj velmi napjaté.

Jiří Rusnok, ministr financí ČR: To je skutečně velmi obtížné se vracet k rozpočtu stanovenému rozhodnutím sněmovny a teď prostě oznamovat někomu, že se něco změní, že se budou krátit výdaje.

Návrh na zaplacení operace dluhopisy má předložit vládě právě ministr financí Jiří Rusnok spolu s šéfem resortu obrany Jaroslavem Tvrdíkem v úterý.

Příslušníci liberecké protichemické roty odletí zítra do Kuvajtu

220 příslušníků liberecké protichemické roty odletí zítra do Kuvajtu. Na základně Daha se připojí k předsunuté skupině, která už tam působí. Čeští vojáci se společně s německými a americkými kolegy zapojí do protiteroristické operace Trvalá svoboda.

Američané chystají další operace v Afghánistánu

Američané chystají další operace v Afghánistánu. Podle Pentagonu se chtějí zaměřit na zbývající členy hnutí Taliban a Al-Kajdá v jižním a východním Afghánistánu. Téma pro severoamerickou zpravodajku Českého rozhlasu Olgu Krupauerovou.

Na dosud největší pozemní bitvu v Afghánistánu, operaci Anakonda, naváží podle dnešního listu The Washington Post další útoky na dvě až tři oblasti v jižním a východním Afghánistánu, které nyní podrobně prozkoumávají americké špionážní letouny. Podle generála amerických pozemních sil Franklina Hazenberga jde o místa, kde se Taliban a Al-Kajdá těší tradiční podpoře místních obyvatel. Pentagon podle něj zvažuje tři alternativy útoku. Útok vedený afghánskými silami, útok elitních komand amerických ozbrojených sil a útok omezený na vzdušné síly. Generál Hazenberg listu odmítl sdělit další detaily chystané operace včetně jejího začátku.

USA hledají na Blízkém východě spojence pro případný útok na Irák

Americký viceprezident Richard Cheney hledá na Blízkém východě spojence pro případný útok na Irák. Zatím neúspěšně. Saúdská Arábie i Spojené arabské emiráty útok nechtějí podpořit. Z Dubaje telefonuje spolupracovnice Radiožurnálu Simona Hejlová.

Spojené arabské emiráty vyzvaly amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho k trpělivosti a varovaly ho před útokem na Irák, který by znamenal ohrožení celosvětové bezpečnosti. Prezident Spojených arabských emirátů šejk Záhid vyzval Spojené státy, aby se více zabývaly vyřešením palestinsko-izraelské otázky. Oznámil, že podporuje návrh saúdského krále Sahda týkající se vytvoření samostatného palestinského státu s hlavním městem Jeruzalémem. Rovněž představitelé Saúdské Arábie, kteří jednali s Cheneyem tento víkend, nesouhlasí s útokem na Irák a nepovolí Spojeným státům využít vojenské základny na svém území. Americký viceprezident Cheney dnes odletěl do Bahrainu, aby vyjednal pro Spojené státy možnost použít při případném útoku na Irák místní námořní základny.

Pouhé tři hodiny pátrali brněnští policisté po osmiměsíčním dítěti

Pouhé tři hodiny pátrali brněnští policisté po osmiměsíčním dítěti. Kočárek s holčičkou zmizel v půl jedenácté dopoledne z Klímovy ulice, kde stál bez dozoru. Po důležitém svědectví jedné z obyvatelek domu, ve kterém Barborka s rodiči bydlí, zadrželi kriminalisté s kočárkem nezletilou dívku. Regině Květoňové z Českého rozhlasu Brno to potvrdila velitelka policejního zásahu Hana Jandeková.

Hana Jandeková: Byla chycena s kočárkem nezletilá dívčina, ale jestli je pachatelka ona, nebo jestli ještě bude pachatelka někdo jako jiný, protože ona něco tvrdí dalšího, takže je to v současné době všecko ve vyšetřování.

Policie v tuto chvíli prošetřuje několik verzí. Podle jedné z nich nemusela být nezletilá dívka sama pachatelkou únosu. Její výpovědi si totiž odporují. Jednou z variant může být, že si kočárek jen vypůjčila, aby si s dítětem pohrála, a ze strachu nyní lže. Další podrobnosti k případu policie sdělí zřejmě zítra.

Děčínská policie vyšetřuje smrt novorozeněte

Děčínská policie vyšetřuje smrt novorozeněte. Mrtvolu dítěte zabalenou v igelitové tašce našli lidé včera večer na Ústecké ulici. Podrobnosti má Josef Suk, Český rozhlas Ústí nad Labem.

Mrtvolka chlapce ležela asi sto metrů před výjezdem z Děčína do Ústí nad Labem. Mluvčí děčínské policie Jiří Rola popsal obsah dalších věcí v igelitové tašce s nápisem Albert.

Jiří Rola, mluvčí Policie ČR: Džínsy modré barvy, oprané a značně znečištěné, froté povlak na polštář bílé barvy s květovanými vzory a froté závěs oranžové barvy.

Při objasňování případu policie žádá veřejnost o spolupráci. Lidé, kteří se v oblasti Kotvy na Ústecké ulici pohybovali v sobotu odpoledne, zejména od dvanácti do šestnácti hodin, mohou podat případné svědectví na děčínském telefonním čísle 500 111 nebo na linku 158.

Dva sebevražedné útoky dnes zažil Izrael

Dva sebevražedné útoky dnes zažil Izrael. K jednomu došlo v Jeruzalémě a vyžádal si zranění 22 Izraelců. Druhý se odehrál ve Kfar Sabě a přišla při něm o život jedna židovská dívka. Deset dalších izraelských občanů bylo zraněno. Z Jeruzaléma informuje blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Janev.

V Jeruzalémě !!NEROZUMÍM!! útočník vyhodil do povětří u autobusové zastávky na jedné z křižovatek kde se střetávají východní a západní Jeruzalém. V Kfar Sabě začal útočník střílet po chodcích. Ke třetímu útoku došlo těsně před šestou hodinou večer místního času u jedné z židovských osad severně od Jeruzaléma. První dva útoky dnes odsoudil zvláštní americký vyjednavač Anthony Zinni. Po dnešním novém vyostření situace odmítla jakákoli jednání také izraelská strana, podle které to bude možné až tehdy, když skončí podobné útoky. Palestinci si už dříve dali podmínku, že začnou jednání, až se izraelská armáda stáhne úplně z autonomního území a souběžně s bezpečnostními schůzkami začnou i politické rozhovory.

Celkový počet obětí izraelsko-palestinského konfliktu od zahájení nové intifády v září 2000 přesáhl 1 530. Většinu obětí tvoří Palestinci.

Německá policie stále nemá pachatele útoku na židovský hřbitov v Berlíně

Německá policie stále neví, kdo stojí za útokem na židovský hřbitov v Berlíně. Podrobnosti připojuje zpravodaj Českého rozhlasu ve Spolkové republice David Šťáhlavský.

Policejní mluvčí přiznává, že vyšetřovatelé nemají žádnou stopu po pachateli nebo pachatelích, tedy ani jejich možný popis. K pumovému útoku došlo v sobotu večer u vchodu do židovského hřbitova na Scholtzově náměstí tady v Berlíně. Nikdo naštěstí nebyl zraněn. Tlaková vlna však vyrazila několik okenních tabulí v okolních domech. Ústřední rada Židovské obce v Německu útok odsoudila. Její viceprezident Friedmann přitom upozornil na to, jak aktuální je téma antisemitismu i v roce 2002. V sobotu navíc neznámí vandalové na jiném berlínském hřbitově zhanobili pomník sovětským vojákům, který pomalovali hákovými kříži a dalšími nacistickými symboly.

Sergej Ivanov si pochvaluje spolupráci zvláštních služeb Ruska a USA

Ruský ministr obrany Sergej Ivanov si pochvaluje spolupráci mezi zvláštními službami Ruska a Spojených států. Informuje moskevský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Voldán.

Důstojníci ruské rozvědky jsou v současné době na území Spojených států a spolupracují s americkými kolegy ve státě Florida při boji s terorismem. Ruský ministr obrany to potvrdil v rozhovoru pro americkou NBC ještě při své návštěvě Spojených států a interview bylo publikováno podle ruských médií právě dnes. Podobná spolupráce je, jak dále konstatoval Sergej Ivanov, normální. Ministr obrany doplnil, že při ní působí při řešení otázek boje s terorismem zároveň velký počet příslušníků americké rozvědky také tady v Moskvě.

Irové na celém světě dnes oslavovali svého patrona, svatého Patrika

Irové na celém světě dnes oslavovali svého patrona, svatého Patrika. Největší oslavy se tradičně konaly v místech, kde mají irské komunity silné zastoupení. Z Britských ostrovů telefonuje spolupracovník Radiožurnálu Milan Kocourek.

Bezpochyby nejrozsáhlejší akce u příležitosti dnešního svátku patrona Irů se konají ve Spojených státech. Něco mezi třiceti až šedesáti miliony Američanů má irské předky. Ve Spojeném království jsou obvykle největší oslavy v Londýně, kde žijí statisíce lidí irského původu. Oslavy toho či onoho druhu se pořádají prakticky ve všech částech britské metropole. Hlavní londýnská akce začala v pravé poledne mší svatou v římskokatolické Westminsterské katedrále a po mši začalo před katedrálou tradiční procesí Londýnem na Trafalguarském náměstí za doprovodu několika kapel irských obcí. Prominentní byly irské dudy a zpěv členů sboru z irského hrabství Wexford. Patrik je všeobecně považován za světce, který se nejvýznamněji zasloužil o pokřesťanštění Irů v první polovině pátého století.

Robert Mugabe složil přísahu na další funkční období

Zimbabwský prezident Robert Mugabe složil přísahu na další šestileté funkční období. Zatímco opozice i západní země označily volby za nedemokratické, většina afrických států považuje Mugabeho vítězství jako legitimní.

Do vesmíru byla vypuštěna americká vesmírná loď Grace Do vesmíru byla vypuštěna americká vesmírná loď Grace, která bude měřit gravitační pole země. Zaznamená také rozsáhlé pohyby vodní masy na modré planetě.

Několikamilionovou škodu napáchal požár penzionu v Zásadce

Několikamilionovou škodu napáchal požár penzionu v Zásadce u Mnichova Hradiště. Hasiči s ohněm bojovali několik hodin. Jeden z nich se při zásahu lehce zranil.

Skandál okolo osvětlení Horního náměstí v Olomouci bude mít dohru u soudu

Skandál okolo nového osvětlení Horního náměstí v Olomouci bude mít zřejmě dohru u soudu. Společnost Horstav, u které město lampy reklamovalo, odmítla uzavřít dohodu o kompenzaci. Lucerny byly o sedmdesát centimetrů menší, než předpokládal projekt. Radnice proto podle olomouckého primátora Martina Tesaříka chystá žalobu.

Martin Tesařík, primátor Olomouce: Všechny ty cesty, které jsou v tom smluvním vztahu písemně zakotveny, tak aby byly uplatněny. Protože my jsme rozhodně měli zájem se především domluvit, ale ten čas, jak plynul, bohužel se to nepodařilo odboru investic, jak jsme byli informováni, takže to naše rozhodnutí právě směřuje tímto směrem.

Osmdesáté narozeniny dnes oslavil herec František Peterka

Osmdesáté narozeniny dnes oslavil herec libereckého divadla František Peterka. Téměř každý ho u nás zná díky osmdesáti filmům a především Krakonošovi v Krkonošských pohádkách. Strávil je v kruhu své rodiny v liberecké nemocnici, kde se léčí po těžké autonehodě. Peterka vzpomínal na to, že nikdy nechtěl být hercem, ale vzpěračem. Přesto se splnila věštba, kterou mu v mládí předpověděla cikánka.

František Peterka: Ona se mně podívala na ruku a povídá: "Mladý pane, vy jste umělec." A já jsem jí řekl: "Ale to snad ne." A ona povídá, a to to dotvrdilo, povídá: "Ale ano, vy budete dokonce několikrát vyznamenaný za to." A já, protože tou dobou už jsem vzpíral rok, tak jsem říkal: "Pojedu na olympiádu?" A ona se znova dívala a říká: "Ale to není ve sportu, vy v tom umění budete vyznamenaný."

Spustit audio

Více z pořadu