Olga Studničková Šípková: Sportovní úspěchy a popularita mi štěstí nepřinesly. Radost musí člověk hledat sám v sobě

19. listopad 2023

Od dětství se hýbala, ve sportovním aerobiku patřila k naší i světové špičce, moderovala v televizi, měla vlastní fitness centrum. Byla úspěšná, slavná, ale nešťastná. Dnes se věnuje především své duši, s manželem vede projekt Dovychovat a působí jako mentální koučka. Hostem pořadu Až na dřeň byla Olga Studničková Šípková.

Ačkoliv vstávala kvůli natáčení velmi brzy, prý to bylo s úsměvem a s nadšením, jak se o to každý den snaží. „Dny mě baví,“ dodává. Ostatně právě otázka na to, kolik dní v roce se probouzí s nadšením, odstartovala její proměnu. Zazněla před lety z úst jejího dnešního manžela na jedné z přednášek.

„To byl tehdy velký aha moment. Já jsem si uvědomila, že radost vůbec neprožívám, i když mám všechno, o čem jsem snila,“ vzpomíná. Dnes její život charakterizuje především uvědomění a vědomí toho, že ho má ve svých rukách.

Jak říkával můj tatínek – koukám, abych viděla.

Olga Studničková Šípková

Pozlátko úspěchu a slávy

Dlouhé roky se hnala hlavně za výkonem a úspěchy. S příchodem čtyřicítky ale přišlo zmatení, protože štěstí se nedostavovalo. Z dětství si navíc nesla spoustu vzorců, které ji hnaly stále výš a výš.

„Dlouho jsem neměla propojené tělo s duší. Dnes se věnuji hlavně pevné vnitřní radosti. Za vnějším pozlátkem se nehoním.“

Jako v mnoha podobných případech přišla krize a zdravotní problémy, následovala antidepresiva a složitá cesta k sobě samé.

Tělo mi to vrátilo a nenechalo mě odpočívat. Trpěla jsem obrovskou nespavostí.

„Skončila jsem na psychiatrii. Dnes vím, že fyzická únava nikdy neunaví tolik jako psychická, kdy nám něco trvale bere energii,“ přiznává.

Olga Studničková Šípková

V případě Olgy Studničkové Šípkové byl prý velmi účinným lékem blok a tužka. Napsala nejen Knihu pro ženy, ale především hromadu omluvných dopisů. „Když své myšlenky napíšete, dá vám to motivaci skutečně na sobě pracovat.“ Věnovat se minulosti a vyrovnání se s ní je klíčové.

Co si napsala v omluvném dopise za svou maminku? Jak se naučila ve svém životě pracovat s laskavostí? A jakým zásahem do jejího života byla mrtvice, kterou prodělala? Poslechněte si celý rozhovor.

Související