O víkendu zapálíme první svíčku na adventním věnci. Hasiči každoročně řeší stovky požárů

29. listopad 2019

Svíčky k adventnímu času patří. Často s nimi ale neumíme zacházet a dochází tak k požárům. Hasiči si proto připravili pár rad, čemu se vyvarovat a na co si dát pozor.

Jen loni v prosinci hasiči zasahovali u 1 365 požárů. Ty si vyžádaly 9 lidských životů a 124 lidí se při nich zranilo. „V příčinách „vánočních“ požárů vedou ty, které způsobily svíčky, nejčastěji na adventních věncích,“ říká tisková mluvčí hasičů Nicole Studená.

Pozor byste si měli dát na domácí zvířata, která můžou zapálené věnce snadno zvrhnout. Rizikové jsou také věnce, které si doma sami vyrobíte. „Každoročně řeší hasiči požáry adventních věnců, na kterých byl například špatně přilepený držák na svíčku, nebo bylo moc chvojí kolem svíček, které od plamínku svíčky chytlo,“ popisuje Studená.

Rady:

-          Dejte pozor, z jakého materiálu je věnec vyrobený. Neměly by na něm být piliny, hobliny a další vysoce hořlavé materiály,

-          kupujte adventní svíčky ošetřené speciální voskovou vrstvou, které hoří dlouho. Nevhodné jsou klasické svíčky do svícnů,

-          svíčka by měla být umístěna na stabilní nehořlavé podložce,

-          věnce nepokládejte k oknům do průvanu, blízko záclon, do těsné blízkosti sedaček ani na poličku nebo skříň,

-          rizikovým faktorem jsou i děti nebo zvířata, které mohou hořící svíčku převrhnout,

-          zapálené svíčky nesmíte nechat během jejich hoření bez dozoru!

autor: jp | zdroj: Hasičského záchranného sboru ČR