Nový dokument o muži, který změnil svět. Gorbačov pro mě znamená svobodu, říká producent filmu

8. listopad 2021

Devadesátiletý Michail Gorbačov žije osamocený v domě na okraji Moskvy, kde čeká na přijetí do panteonu nejvýznamnějších osobností 20. století. Ve filmu s melancholií i humorem bilancuje politické dění 20. století, svůj život i kariéru.

Unikátní dokument Gorbačov. Ráj vznikl v české koprodukci a v Praze se odehrála veškerá postprodukce filmu. Režisér Vitalij Manskij natočil velmi osobní portrét muže, který se zapsal do dějin. Dostat se k ruskému státníkovi ale nebylo úplně lehké. „Vitalij má to štěstí, že se s ním osobně zná, že se zná s jeho spolupracovníky. Takže ho Michail Gorbačov pozval k sobě domů a mohl s ním natáčet,“ vysvětluje producent Filip Remunda.

Důležitým spolupracovníkem, který filmařům v začátcích pomohl, byl Dmitrij Muratov. „Šéfredaktor Nové Gazety, jedněch z posledních opozičních novin, které v Rusku jsou. U jejich zrodu Michail Gorbačov stál, a tedy ten šéfredaktor Vitalijovi také otevřel ke Gorbačovovi dveře. Mimochodem Muratov nedávno získal Nobelovu cenu míru za svoji celoživotní práci.“

Zatímco se snímek promítá na festivalech a v kinech po celém světě, v Rusku v distribuci není. Tvorba Vitalije Manského není v Rusku příliš vítána. 

A co znamená osobnost Michaila Gorbačova pro Filipa Remundu? „Mimo jiné i to, že jsme pak změnili systém a nikdo po nás nestřílel jako v osmašedesátém. Zkrátka znamená to pro mě, že můžu točit filmy, můžu i z pozice producenta pomáhat ruskému režisérovi dokončovat filmy. A svobodně tvořit. Gorbačov pro mě znamená svobodu, jedním slovem.“

Spustit audio