Nemocnice Na Františku spustila provoz nové zubní pohotovosti. Zajistí péči o dospělé pacienty

3. říjen 2023 09:13

Lidé v Praze můžou využívat novou zubní pohotovost pro dospělé v Nemocnici Na Františku. Míst, kam by pacient s bolestí zubů v akutním případě mohl přijít, je totiž v metropoli nedostatek. Zatím funguje nová ordinace ve všední dny večer, o víkendech a svátcích, brzy by ale vedení nemocnice chtělo ordinační dobu rozšířit i na denní hodiny.

„Máme tady jednu stomatologickou ambulanci vybavenou zubní soupravou, malým rentgenem, ve vedlejší místnosti se nachází panoramatický rentgen, to je všechno, co v tuto chvíli určitě potřebujeme,“ ukazuje novou ordinaci vedoucí lékařka zubní pohotovosti Nemocnice Na Františku Bára Malíková. Sloužit bude dospělým pro neodkladnou péči.

„Je v provozu ve všední dny od 17 do 22 hodin a potom o víkendu a o svátcích od 10 do 22 hodin,“ dodává.

Pacient si po příchodu vezme u automatu pořadové číslo z vyvolávacího systému. Směny si teď na pohotovosti rozdělí 14 externích lékařů. Od listopadu, případně od prosince by chtěla nemocnice zprovoznit i denní ambulanci.

„Hledáme nějakou náplň, co se týče nemocnice, hledáme ty segmenty péče, které na území hlavního města Prahy chybí. Stomatologická pohotovost se objevila jako jedno z nových témat a pro nás to byla šance,“ vysvětluje ředitel nemocnice David Erhart.

Další rozšiřování pohotovostní péče

Hlavní město nemocnici poskytlo dva a půl milionu korun na vybavení ordinace a necelých 900 tisíc korun na provoz. Zubní pohotovost v metropoli kromě soukromých klinik provozuje ještě Všeobecná fakultní nemocnice v Praze nebo Fakultní nemocnice v Motole. Ty se však nezaměřují na běžnou péči, ale na stomatochirurgické zákroky, například ošetřování úrazů nebo komplikací po chirurgických výkonech.

„Zubní pohotovost je nedostatečná. Provozujeme zubní pohotovost v poliklinice ve Spálené ulici, jak dětskou, tak pro dospělé. A moc dobře víme, jaký je tam přetlak. Nejsou to pouze z Pražané, z velké části jsou to i občané Středočeského kraje,“ říká náměstkyně primátora Alexandra Udženija z ODS.

Slavnostní otevření zubní pohotovosti v Nemocnici Na Františku

Hlavní město podle ní jedná také s Thomayerovou nemocnicí o rozšíření tamní zubní pohotovosti i pro dětské pacienty. Do konce října by měla krčská nemocnice představit koncepci a finanční náklady.

autoři: Jakub Vik ,
Spustit audio

Související