Když o životě rozhodují minuty. Poslechněte si seriál o práci pražských záchranářů

26. červen 2023

Zachraňovat zdraví a životy lidí je jejich každodenní práce, pomáhají volajícím na tísňové lince a během 24 hodin uskuteční několik stovek výjezdů k pacientům, kterým zajistí neodkladnou péči. Poznejte s námi profesi záchranářů zblízka.

Létající redaktorka Sabina Vosecká a mluvčí pražské záchranky Jana Poštová

Každý den o zdraví Pražanů a návštěvníků hlavního města pečuje zhruba šest až devět operátorů a operátorek tísňové linky 155.

„Přístup operátora je minimálně padesát procent úspěchu. Podpora těch volajících, zvláště ve velmi těžkých situacích jako jsou vážné dopravní nehody a resuscitace, je nesmírně důležitá. V porovnání s ostatními zdravotnickými profesemi je to práce, která je nejvíc ohrožena syndromem vyhoření,“ říká mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

Nejdůležitější informací každého hovoru je lokalizace volajícího, tedy adresa, kam sanitku poslat. Velmi užitečná je v tomto ohledu mobilní aplikace Záchranka.

„Měl jsem nedávno paní, která volala z lesa v Kamýku, a tam opravdu nebylo nic, podle čeho by poznala, kde je. Takže jsme se domluvili, že zavolá přes aplikaci Záchranka. Díky tomu jsme pak přesně věděli, kam jet,“ popisuje dispečer Martin Kamarád.

Aplikace Záchranka přivolá zdravotníky jedním stiskem

Rychlost zásahu a prvotní pomoc bývají často klíčové, o životě a smrti můžou rozhodovat minuty. A záchranáři jsou na všechny náročné situace velmi dobře cvičeni, k dispozici jsou jim i reálně vypadající figuríny.

„Zrovna toto je traumatická figurína, můžeme vidět různá traumatická zranění – bodná, střelná nebo střepinová. Ať jsou to různé částečné nebo úplné amputace končetin,“ ukazuje záchranář a lektor Petr Pavlíček.

Poslechněte si všechny díly seriálu o práci záchranářů.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související