Naviguje lodě a zachránil život sebevraha. Jediný funkční maják na Vltavě stojí na Libeňském ostrově

13. červenec 2023 14:04

Stojí na špici Libeňského ostrova a je jediným funkčním majákem na Vltavě. Už dvanáct let vysílá po setmění světelné signály a pomáhá navigovat lodě. Přečkal také dvě velké povodně. Za jeho vznikem stojí parta přátel z Klubu vodních motoristů na Libeňském ostrově.

„Jediný funkční maják na Vltavě, je téměř tři metry vysoký a ta svítivost by měla být zaručena pět až deset kilometrů,“ upřesňuje Roman Kelbich, iniciátor a tvůrce majáku.

Dříve tady několik lodí narazilo na kameny. „Pokud plavaly dolu po proudu, tak se často řídily světly lamp na silnici. Když nějaká přestala svítit, tak byla ta orientace špatná. Je to práce celého našeho klubu, s výstavbou pomáhali všichni,“ dodává.

Libeňský ostrov

Maják dokonce pomohl zachránit život muži, který se po sebevražedném skoku z Libeňského mostu ocitl ve vodě.

„Zachránila ho pilotní bunda, kterou měl na sobě a nadnášela ho. Tu docela dlouhou trasu musel absolvovat až do té doby, dokud neuviděl světlo majáku. Tady jsme ho víceméně náhodou objevili, vytáhli ven, zavolali záchranku. Pak se k nám doneslo, že opravdu plaval za tím světlem,“ vypráví Milan Macek, člen Klubu vodních motoristů.

Stavbu i náklady s ní spojené si Klub vodních motoristů na Libeňském ostrově financoval z vlastních zdrojů. Jak je maják řešen a je potřeba ho ovládat? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio