Nákup dlouhodobého jízdného pro cestování MHD bude jednodušší. Dostupné by mělo být i v prodejních automatech

12. červen 2023 09:00

Ještě letos by mohli nakupovat cestující v Praze dlouhodobé kupóny na MHD v automatech na jízdenky. Pražský dopravní podnik chce tuhle možnost zavést do konce roku. I proto, že ze statistik vyplývá, že bezhotovostní nákůp jízdenek preferuje většina lidí, a navýšil se díky tomu i počet uhrazených pokut.

Dopravní podnik hl. m. Prahy reaguje na to, že většina nákupů je už teď placená kartou nebo online. Lidé využívají jak bezkontaktní místa a panely, tak webové stránky nebo aplikaci Lítačka.

Čtěte také

Ubývá nákupů lístků přes SMS zprávy, rušení se ale cestující bát nemusí. Dlouhodobý kupón ve výsledku vychází výhodněji, i proto dopravní podnik chce, aby byl ještě dostupnější.

„Chystáme i nákup časového jízdného přes ty velké žluté jízdenkové automaty, které všichni znají z prostor pražského metra. Dnes umožňují nákup jenom jednorázového jízdného. Když všechno dobře půjde, tak bychom ještě letos mohli přijít s tím, že je to hotové,“ myslí si generální ředitel Petr Witowski.

Bezkontaktní placení pokut

Na konci roku 2019 navíc dopravní podnik umožnil lidem platit přes internet i bezkontaktně přímo revizorovi také pokuty, které tak pak není nutné vymáhat.

Čtěte také

„To byly kroky, které významně přispěly ke zlepšení platební morálky, protože jsme zaznamenali nárůst tohoto způsobu placení v desítkách procent,“ dodává Witowski.

V posledních dvou letech například stoupl počet pokut zaplacených kartou na místě ze zhruba padesáti procent na skoro sedmdesát. Množství bezhotovostních plateb pokut ve lhůtě třiceti dní, než je nutné je vymáhat a lidé se můžou dostat do exekuce, se zase za poslední dva roky zdvojnásobil. Počet černých pasažérů ale nijak dramaticky nestoupá, kontroly jsou přitom častější.

Kolik pohledávek dopravní podnik eviduje? A kolik exekucí bylo ukončeno díky akci Milostivé léto? Poslechněte si od Adama Bejšovce.

autoři: Adam Bejšovec ,
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy