Na Letné vznikají výtvarná díla od velmi specifických autorů

16. prosinec 2017

Ateliér radostné tvorby a Kulturně komunitní centrum ART, dvě navzájem propojená místa, která žijí výtvarným uměním. První z nich vzniklo před pěti lety jako výběrový ateliér pro talentované autory s mentálním postižením nebo s chronickým duševním onemocněním. „Založili jsme ateliér, který je poměrně ojedinělý v rámci celé České republiky. Protože to není arteterapeutická dílna, ale je to svobodné prostředí, kde lidi tvoří podle toho, co cítí. My neléčíme, ale spíše inspirujeme k vlastní činnosti," vysvětluje Vladimír Drábek, předseda spolku ALTÁN. Originální obrazy z tohoto ateliéru se pravidelně objevují na výstavách a jsou k pronájmu i ke koupi.

V roce 2017 se služby rozšířily a vzniklo Kulturně komunitní centrum ART. „My jsme spoustu lidí museli odmítnout, a tak mě napadlo, že bychom měli udělat něco i pro ně," dodává Vladimír Drábek. Cílová skupina klientů se obohatila o seniory, většina programu je ale přístupná široké veřejnosti. Talent nehraje roli, tady je místo pro všechny, které malování baví. Kromě výtvarných kurzů se zde pořádají i nejrůznější přednášky a semináře. KKC ART přímo sousedí s Ateliérem radostné tvorby, najdete je na Letné hned vedle stadionu Sparty.

Tvorbu Ateliéru radostné tvorby můžete momentálně vidět na výstavě Syrová Letná v prostoru Open Letohradská 10 nebo na Vánoční výstavě přímo v ateliéru v ulici Nad Královskou oborou 55. Potrvají do konce roku. www.atelierradostnetvorby.cz www.kkcart.net

Kulturně komunitní centrum ART je určeno všem, které malování baví
Obrazy z Ateliéru radostné tvorby jsou pravidelně k vidění na výstavách
Pracovní zátiší při jednom z kurzů v Kulturně komunitním centrum ART
Klientům Ateliéru radostné tvorby jsou k dispozici všechny výtvarné potřeby
autor:
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.