Na kašel bramborový zábal a na bolest v krku cibuli s anýzem. Přírodní léčba může pomoct hned v začátcích nemoci

6. listopad 2015

Spolu s podzimem přicházejí nachlazení, rýmy, kašel a různé další nemoci. V jejich začátcích je dobré nasadit přírodní léčbu. Co zabírá, to nám celý týden v Poradně radila MUDr. Vladimíra Strnadelová z Institutu celostní medicíny.

Zimomřivost

Na podzim a v zimě trpí lidé často zimomřivostí. Podle doktorky Strnadelové je potřeba zahřát ledviny a to jde úplně jednoduše. Jediné, co potřebujeme, je sůl. Kilo soli nasypeme na pekáč, necháme při 200 -250 stupních Celsia ohřát v troubě, a pak ji nasypeme do bavlněného sáčku a připevníme na záda v oblasti ledvin. Nahřátou sůl můžeme dát také do lavóru a na ní bosé nohy. Právě na chodidlech začíná akupunkturní dráha ledvin a teplo se tak rozvede do celého těla.

Horečka

Horečku bez léků z lékárny necháme klidně 2 dny, protože je projevem obrany organizmu proti chorobě a imunitní systém se aktivuje až při 38 stupních Celsia, takže ji pouze regulujeme, abychom se cítili lépe. „Vždy se ale musíme zeptat nemocného, který má horečku, jestli je mu zima, nebo horko. Ten přístup je jiný. Když je zima, musíme zahřát. Při horkosti musíme chladit,“ vysvětluje doktorka Strnadelová.
Na horkost je dobré popíjet jablečný ocet nebo vodu s citrónem. Pokud horečka neklesá, pak aplikujeme zábaly z octové vody na zápěstí a kotníky nebo rovnou na celé tělo. Vždy musíme zabalit pouze do bavlny. Na zahřátí při zimnici použijeme zázvorový čaj s medem, ale bez citrónu. Ten ochlazuje.
Dobrý je i škrob kuzu (seženeme ho v prodejnách zdravé výživy). Rozmícháme lžičku v troše studené vody, nalijeme do šálku vroucí vody, minutu povaříme a pijeme třikrát denně mimo jídlo. Dětem do nápoje můžeme přidat šťávu z čerstvého jablka. Nápoj harmonizuje imunitní systém.

Kašel

Vlašské ořechy

„Když se objeví suchý kašel, tak velice dobře dělá obklad z tvarohu a česneku,“ radí paní doktorka. Nahřejeme tvaroh a rozdrtíme do něj 3 stroužky česneku, promícháme a směs dáme do bavlny a přiložíme na hrudník, který jsme potřeli sádlem - zabalíme opět jen do bavlny (ne do igelitu!) a necháme půl hodiny, než obklad vychladne. Používáme dvakrát denně.
Na vlhký kašel je dobrý bramborový obklad. Nastrouháme bramboru, přidáme rozmělněný zelný list, zázvor a zahustíme moukou, přiložíme přímo na hrudník a opět zabalíme do bavlny. Dlouhotrvající kašel výborně odhleňuje odvar ze skořápek vlašských ořechů. Deset skořápek vaříme asi 20 minut v půl litru vody, scedíme a pijeme 2x denně.

Bolest v krku

„Když nám začíná bolest v krku, můžeme udělat několik opatření, která nám mohou pomoci, a nemusíme hned sahat po razantnější léčbě,“ doporučuje doktorka Strnadelová.

Při začínající bolesti pomáhá nepoškozený, oloupaný stroužek česneku (dezinfikuje celou ústní dutinu a mandle), který v ústech převalujeme jako bonbón, klidně celý den nebo tak dlouho, jak vydržíme. Nekoušeme do něj! Dobrý je také olej. Ráno nebo večer si dáme do úst lžíci oleje (jedno jakého) a zhruba čtvrt hodiny jej převalujeme v ústech. Pak vyplivneme a malou lžičkou oškrábeme nános z jazyka, ve kterém jsou všechny škodliviny z úst. Pomáhá také obklad podle pátera Ferdy. Nakrájíme cibuli a s trochou anýzu ji podusíme do zesklovatění v malém množství vody. Směs pak dáme do kapesníku a přes bavlnu ji přivážeme kolem krku (opět žádný igelit!), necháme zchladnout. Přikládáme 3x denně.

Doktorka Vladimíra Strnadelová z Institutu celostní medicíny

Prevence

Na podzim je třeba změnit nejen šatník, ale i jídlo, říká doktorka Strnadelová. Doporučuje jíst méně syrové zeleniny a ovoce, naopak je dobrá jejich tepelná úprava. Zeleninu dusíme, vaříme, pečeme, smažíme, kvasíme nebo blanšírujeme a ovoce kompotujeme. Je dobré zařadit do jídelníčku jáhly, pohanku a luštěniny, naopak vynechat zahleňující potraviny jako je pečivo a mléčné výrobky. „Náš imunitní systém a stav našich orgánů se odvíjí od naší stravy. Když jíme správně po celý rok, pak se nám to na podzim a v zimě vyplatí,“ shrnuje doktorka Strnadelová z Institutu celostní medicíny.

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio