Na holubník v centru Prahy si ptáci teprve zvykají. Nabízí útočiště a pomáhá regulovat jejich počty

4. září 2023 09:53

Některá města v Česku stále trápí přemnožení holubi. Začíná se proto objevovat nový trend stavění městských holubníků. Ptáci tam mají pravidelný přísun potravy a vody, takže se tam vrací. Navíc se jim vejce vyměňují za atrapy a postupně se tak snižuje jejich populace. První takový holubník má už například Praha.

Stoupáme do starého měšťanského domu poblíž Staroměstského náměstí, kde se část půdy proměnila v holubník. Uprostřed dřevěné vestavby jsou pítka a krmítka, na stěnách pak police s boxy na hnízdění a sedátka.

Čtěte také

„Na jídlo tady mají plastové zásobníky, aby ve chvíli, kdy tady zrovna nikdo není, měli toho jídla dostatek,“ ukazuje Kateřina Brabencová ze spolku Holubi v nouzi. O holubník pečuje ve spolupráci se Záchrannou stanicí hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy.

„Ty stříšky, to jsou holubí sedátka, každý by měl mít svoje odpočívací místo, když zrovna nehnízdí.“ Cílem je, aby se sem holubi z okolí stahovali a neškodili na budovách.

Regulace holubí populace

Odborníci také z hnízd odebírají vejce a nahrazují je umělými, šetrným způsobem tak regulují holubí populaci. „Ideální je vyměnit ty vejce, dokud tam není zárodek toho holoubátka, aby to bylo ještě humánní,“ dodává Kateřina Brabencová.

Čtěte také

S přemnoženými holuby se potýká skoro každé větší město. Jeden holub průměrně vyprodukuje až dvanáct kilogramů trusu za rok, který ničí fasády domů nebo sochy. Holubník nechalo hlavní město vybudovat loni a ptáci si na něj zatím teprve zvykají.

„Testujeme, zda to bude fungovat. Kapacita tohohle holubníku je pro nějakých 150 holubů, 75 párů. V objemu holubů, kteří jsou po celé Praze, tak by určitě bylo vhodné mít holubníků mnohem více,“ říká vedoucí Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy Veronika Kraslová. Další projekty holubníků už se připravují, například na Žižkově.

Poslechněte si celou reportáž o městském holubníku.

Spustit audio

Související