Ptáci z himalájského podhůří obývají v Zoo Praha nový prostor. Voliéra Sečuán má i tančírnu

27. červenec 2023 10:00

Voliéra Sečuán – tak se jmenuje nový domov pro exotické druhy ptáků v Zoo Praha. Expozice teď umožní vzácným druhům z himalájského podhůří obývat i venkovní prostory.

„Jdeme tady z toho podhůří, které je v pavilonu Sečuán, až sestupujeme do té voliéry, kde už se nám to prolíná, máme tady takový vodní tok, kde jsou kachny, jsou to morčáci šupinatí. A jsou tady pěvci, zakládáme si na chovu sojkovců,“ popisuje kurátor ptáků Antonín Vaidl.

Po chovatelské stránce si zoo velmi cení především sojkovce rezavouchého. „Který je endemitem ostrova Hainan. V roce 2012 se nám je povedlo rozmnožit jako první zoologické zahradě na světě.“

Voliéra Sečuán v Zoo Praha

Ve voliéře uvidíte také arguse okatého, pro kterého zde vznikla tzv. tančírna. „Ten je známý svými impozantními tanci během období toku, kdy se samec tu samičku snaží nalákat právě na neuvěřitelné taneční kreace. A my jsme pro tyto účely vybudovali i takový prostor, kterému říkáme tančírna,“ upřesňuje mluvčí zoo Filip Mašek.

Voliéru teď obývá celkem osm druhů asijských ptáků. Mezi nimi třeba majna chocholatá, která proslula imitací lidského hlasu, podobně jako její příbuzný loskuták.

Voliéra Sečuán má netypický tvar, proč? Poslechněte si celou reportáž ze Zoo Praha.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související