Mýval na stromě a pes na střeše aneb kuriózní zásahy středočeských hasičů v roce 2022

27. prosinec 2022 17:02

Středočeští hasiči letos zasahovali, stejně jako v minulých letech, u několika kuriózních událostí. Několikrát zachraňovali z nebezpečných míst zvířata, například mývala ze stromu v Mnichově Hradišti. Ve Stochově na Kladensku se středně velký pes dostal na střechu třípatrového činžovního domu. Hasiči zachraňovali i labuť, která uvízla na zamrzlé hladině rybníka Peklo na západním okraji Kolína.

Na začátku letních prázdnin sundávali hasiči v Mnichově Hradišti ze stromu mývala. „Medvídek, který zřejmě utekl neznámému majiteli, si našel skrýš v koruně vzrostlé třešně na zahradě rodinného domu. Asi po dvaceti minutách se podařilo mývala za pomoci nastavovacího žebříku a odchytové tyče sundat a umístit do transportní klece,“ uvedl Ladislav Holomčík z krajského ředitelství středočeských hasičů.

V listopadu hasiči odchytávali na dálnici D1 čtyři koně, kteří se dostali z přepravníku zhruba na 29. kilometru u Naháče ve směru na Brno. Nečekaná překážka v podobě labutí rodinky se objevila také na silnici z Rudy do Nového Strašecí na Rakovnicku poblíž železniční stanice. Na žádost městské policie, která měla na místě dvoučlennou hlídku a sama nebyla schopna situaci zvládnout, vyjela na pomoc novostrašecká dobrovolná jednotka. Pomocí plachet a stínící sítě na plot se podařilo vytlačit labutě s mláďaty ze silnice do přilehlého rybníka.

Labuť se zachránila sama 

Ke kuriózním patří také výjezd k záchraně labutě, která podle telefonátu na linku hasičů přimrzla uprostřed rybníka Peklo na západním okraji Kolína. Po příjezdu na místo hasiči skutečně viděli v dálce labuť, která se nehýbala a nereagovala ani na zvukové signály. Jeden z hasičů se oblékl do suchého obleku a pomocí paddleboardu a dvou seker s ostrými hroty se vydal po tenkém ledu ke zvířeti. „Jak už to v obdobných případech bývá, když se po poměrně vysilující cestě dostal k labuti na pár metrů, ta vyskočila na led a majestátně odkráčela na opačnou stranu rybníka,“ dodal s úsměvem Holomčík.

Několik neobvyklých událostí způsobili opilí řidiči. Například řidička osobního auta na dálnici D8 před Prahou vjela v polovině ledna na čerpací stanici s autem do prodejny. „Po natankování vyjela od stojanu, vyrazila skleněné automatické dveře do prodejny a zastavila až u pultu s kávou,“ uvedl Holomčík. Při orientační dechové zkoušce jí dálniční hlídka naměřila téměř jedno promile.

Hasiči z Vlašimi zase tahali v září s pomocí navijáku z cisterny a traktoru auto zajeté u obce Ctiboř na Benešovsku do říčky Blanice. „Ta měla po deštích podstatně větší průtok, než je v polovině září v tomto místě běžné, a proud strhl auto několik metrů do koryta, kde zůstalo zaklíněné mezi kameny,“ uvedl Holomčík.

Požár krbu byl naštěstí jen na televizní obrazovce 

Hasiči často vyjížděli také kvůli planému poplachu. Vážnou nehodu oznámilo v listopadu například na tísňovou linku hlášení z chytrého telefonu od obce Daleké Dušníky na Dobříšsku. „Po příjezdu policie a hasičů byl na místě před areálem soukromé firmy nalezen jen poškozený mobilní telefon, patrně přejetý nějakým vozidlem,“ uvedl Holomčík. Telefon patřil muži, jehož manželka ho položila na kapotu auta a rozjela se.

Neobvyklý planý poplach řešili hasiči také týden před Vánocemi v Kolíně. Žena nahlásila plameny v jednom z bytů v centru Kolína. Jak se ukázalo, šlo o planý poplach, neboť plameny byly jen živým obrazem televizního kanálu KRB, který měl majitel bytu puštěný na velkoplošné obrazovce umístěné proti oknu, uvedl Holomčík.

autor: Von
Spustit audio