Laichterův dům od architekta Kotěry předhonil dobu

Mnozí vydavatelé na počátku minulého století byli lidé pokrokoví. A tak si své domy nechávali stavět významnými architekty. Nakladatel Jan Laichter pro stavbu domu v Chopinově ulici, u Riegrových sadů, vybral návrh architekta Kotěry. Budova svým vzhledem předhonila dobu tak o dvacet let.

Původně tříposchoďový dům, vybudovaný v letech 1908 až 1909 podle Kotěrova návrhu, měl v přízemí nakladatelství, v 1. patře byt Laichterových a v dalších patrech byty nájemní. „Laichterův dům patří k nejvýznamnějším Kotěrovým dílům, budova jako by předhonila čas. Zdrsněná omítka, velká okna, zajímavý arkýř, prostě vrchol avantgardy té doby,“ hodnotí historik architektury Zdeněk Lukeš.

Ve velkoryse pojaté vstupní hale byla citlivě zrekonstruována původní barevná ornamentální výmalba, stejně jako dřevěné obložení stěn a schodiště. V zahradě domu lze najít pozůstatky kašny z režného zdiva. Dá se předpokládat, že kašnu navrhl také Kotěra. Zakázku na dva sousedící domy získal Kotěrův oblíbený žák Bohumil Waigant. Jsou také v Kotěrovském stylu. „Zajímavé je, že Kotěrova stavba je progresivnější než Waigantovy domy,“ dodává Zdeněk Lukeš.

Laichterův dům z díly architekta Kotěry, Chopinova ulice
Architektonicky zajímavé prvky nad vchodem do Laichterova domu
Pro Laichterův dům jsou typická velká okna
Spustit audio