Kotva, Transgas, hotel Intercontinental. Veletržní palác odkrývá půvaby brutalismu v Praze

18. červen 2020

Ambicí projektu „Nebourat! Podoby brutalismu v Praze“ je krok za krokem odkrýt, v čem spočívají prostorové, kompoziční a konstrukční hodnoty této architektury. Projekt představuje stavby, které výrazným způsobem vstupují do obrazu města a které zásadně ovlivňují kvalitu veřejného prostoru kolem sebe.

Na dvě stě padesát originálních plánů, fotografií a modelů, z nichž mnohé jsou vystaveny poprvé, pochází převážně ze sbírky architektury Národní galerie Praha.

Expozice NEBOURAT! Podoby brutalismu v Praze

„Budovy ovlivněné brutalismem v Praze jsou jedinečnou architekturou, špičkovými technickými a uměleckými díly. Výstava chce tyto kvality představit široké veřejnosti, odkrýt ideologický nános doby a poukázat na jejich špatný stav, případně ohroženou existenci,“ říká kurátorka výstavy Helena Doudová.

Návštěvníci mohou ve Veletržním paláci vidět existující pražské stavby, jako například Obchodní dům Kotva, bývalá Ústřední telekomunikační budova na Žižkově, budova bývalého Federálního shromáždění, hotel Intercontinental, Barrandovský most či nedávno zbořený soubor staveb Transgas. Součástí výstavy je i unikátní video zachycující dekonstrukci budovy.

Expozice NEBOURAT! Podoby brutalismu v Praze
autoři: Václav Müller , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.