Kickboxerka Martina Ptáčková: Napoprvé vypadám před vojáky NATO vždycky hrozně trapně. Pak je ale naše tréninky baví

9. prosinec 2023

Šestinásobná mistryně světa v kickboxu i první Češka, která vyhrála titul mistryně světa v hand to hand combat. „V dětství jsem si procházela šikanou a rodiče mě kvůli tomu dali na bojové sporty,“ popisuje své začátky Martina Ptáčková. Ze svých zkušeností čerpá v projektu Šikana do klece, trénuje děti a také vede výcviky v NATO.

„Lásku k bojovým sportům jsem zezačátku neměla, vyvinulo se to postupem času. Nejdřív mi nic nešlo. Ale zocelilo mě to a šikanu už jsem si pak líbit nenechala,“ vzpomíná Martina Ptáčková. Dnes pomáhá v projektu Šikana do klece dětem, které mají stejný problém.

„V tom projektu je mentální a fyzická část. Snažíme se, aby to nebyla jen sebeobrana, že když někdo přijde a praští mě, tak já jeho na oplátku taky. Ale abych si dokázal vytyčit hranice. Třeba ukážeme, co dělat a jak správně stát, kdyby mě chtěl někdo shodit. Děláme různá cvičení na soustředění, aby děti uměly rychle reagovat,“ popisuje.

Na tomto projektu a na dalších aktivitách spolupracuje se svým bratrem Josefem Ptáčkem. „Brácha je vlastně taková moje součást všeho. Je čtyřnásobný mistr světa v grapplingu, ale tím, že já jsem holka, tak to všem přijde zajímavější, to je škoda.“

Martina Ptáčková

Pro vojáky je výcvik zábavou

Společně také vedou výcviky pro vojáky NATO. Martina Ptáčková přiznává, že když s nimi začínali, trochu se toho báli.

„Teď už nás znají, ale napoprvé vypadáme vždycky hrozně trapně. Proti nám jsou nastoupení vojáci, kteří jsou vysocí, urostlí a my si říkáme, ať už skončí ten trapný úvod, ať už jdeme cvičit. Aby viděli, že něco umíme. Nakonec je to všechny baví,“ směje se.

Pozitivní ohlasy je těší, snaží se pro vojáky připravovat tréninky zábavnou formou, drilu prý mají i tak dost. Kromě fyzické přípravy jsou součástí bojové sporty.

Martina Ptáčková

„Učíme je právě to hand to hand, což je takové trochu MMA v kimonu, taková vlastně rvačka ulici. Brácha učí hlavně grappling, to je práce na zemi. Já dělám spíš ten postoj, boxování, kickbox a ty postojové věci. No a pak to spojíme v hand to hand. Cvičíme to normálně venku, aby to bylo reálné. Když mám někde tvrdou podlahu, tak je tvrdá podlaha, ne vycpaná žíněnka.“

Jak se zachovat, když nás někdo napadne? Jaké příběhy šikany v projektu řeší? O Martině Ptáčkové byl natočen dokument Princezna bojovnice, jak vznikal? A proč není fyzička jako fyzička? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související