Když se metro stane galerií. Ve vestibulu stanice Anděl vás čeká výstava Minulá budoucnost

28. leden 2022

Výstavu Minulá budoucnost najdete v rekonstruovaných vitrínách vestibulu metra ve stanici Anděl - Na Knížecí. Projekt připravil Dopravní podnik ve spolupráci s Galerií hlavního města Prahy v rámci programu Umění pro město. Autorem instalace je Adam Tureček.

„Hlavně je o metru jako takovém, není to úplně o těch uměleckých objektech, které tam jsou, ale spíš o tom, jestli nás můžou něčím inspirovat nebo jestli ti, kteří to tvořili, byli něčím inspirováni,“ upřesňuje grafik a designér Adam Tureček.

Výstava Minulá budoucnost je plná zajímavých objektů

Jeho dětství je s prvními stanicemi metra pevně propojeno, Prahu poznával právě díky této tehdy pokrokové dopravě. Vyjížďky metrem pro něj také znamenaly první setkání s abstraktním uměním, které zdobilo stanice.

Detail dlaždic na výstavě Minulá budoucnost

„Všechno to je vlastně takový kompilát věcí, fotek souvisejících s metrem, případně uměleckých děl autorů, kteří tvořili pro metro. To je jedna část. Pak jsou fotky těch objektů, kterým jsou přiřazeny nějaké jiné významy. A potom jsou to materiály, které jsem našel na skládce, kterou má Dopravní podnik. Tam skladuje materiály použitelné při rekonstrukci, opravě a podobně. Ty věci jsou vystavené tak, aby člověk třeba viděl, jak vypadá keramická dlaždice z druhé strany. Případně viděl zblízka vypouklé hliníkové dlaždice nebo obrazovku z Náměstí Republiky.“

Podle Adama Turečka můžete při bližším prozkoumání jednotlivých objektů objevit zajímavé skryté detaily. Výstava bude ve vestibulu metra ve stanici Anděl - Na Knížecí k vidění až do konce roku.

Výstava Minulá budoucnost bude přístupná až do konce roku
autoři: Václav Müller ,
Spustit audio