Kdy se otevřou obchody, školy, hospody, kadeřnictví nebo divadla? Máme pro vás nové aktuální informace

24. duben 2020

Vláda na základě epidemiologického vývoje nemoci covid-19 uspíšila svůj harmonogram otevírání obchodů a dalších provozoven v Česku. Místo 8. června by nově měl skončit 25. května. Už od nejbližšího pondělí by se měly otevřít provozovny s plochou do 2500 metrů čtverečních s vlastním vchodem, původní plán přitom počítal s postupným otevíráním provozoven do 200 a 1000 metrů čtverečních až do června.

„Výsledky za Velikonoce dopadly výborně. Potvrdili jsme, že Česká republika se dokáže s virem dobře vyrovnávat a že opatření byla úspěšná. Teď si můžeme dovolit začít uvolňovat opatření rychleji,“ uvedl před čtvrtečním večerním jednáním vlády vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček. (za ANO).

Od pondělí 27. dubna stát umožní provoz obchodů do 2500 metrů, které mají samostatný vchod a nejsou v obchodním centru. Začnou znovu fungovat autoškoly, posilovny, fitness centra, knihovny či zoologické zahrady. Budou se také moci konat bohoslužby do 15 osob.

Harmonogram uvolnění podnikatelských a dalších činností, vydaný 23. dubna

Na 11. května počítá nový vládní plán s otevřením restaurací se zahrádkou či výdejním okénkem a kadeřnictví, kosmetických salonů, muzeí, galerií či výstavních síní. Toto datum se vztahuje také na prodejny v nákupních centrech a provozovny nad 2500 metrů čtverečních mimo nákupní centra.

Plán počítá i s otevřením venkovních prostor zámků, hradů a skanzenů a venkovními tréninkovými aktivitami profesionálních sportovců.

Od 25. května budou podle nového plánu v provozu vnitřní prostory restaurací, hotely, kempy, dosud nepovolené taxislužby či divadla. Kabinet chce ještě specifikovat, kolik lidí by se mohlo účastnit kulturních, společenských a sportovních akcí. Uvolněny mají být také svatby a provoz vnitřních prostor botanických a zoologických zahrad.

Ministerstvo zdravotnictví připraví prováděcí předpisy s konkrétními povinnostmi pro veškeré akce a provozovny z harmonogramu, uvedl Havlíček. Stát podle něj bude velmi důsledně dodržování hygieny vymáhat, je při tom připraven zapojit Českou obchodní inspekci či živnostenské úřady.

„V postupném uvolňování postupujeme podobně jako například Německo a Rakousko. Slovensko poměrně věrně vychází z našeho jízdního řádu,“ dodal vicepremiér.

autor: jgr | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio