Jelen už je desaterák a hlásá, že všechno bude dobrý. To je motto naší kapely, směje se zpěvák Jindra Polák

25. listopad 2023

Kapela Jelen slaví desáté narozeniny, ke kterým si nadělila novou desku Všechno bude dobrý i koncert v O2 areně. „Nejvíc si vážím toho, že po těch deseti letech jsme pořád spolu, pořád nás to baví a není tam žádná ponorka. Kdybych měl mít nějaký sen, tak aby to vydrželo,“ přeje si zpěvák Jindra Polák.

Začínali v malém klubu, kde hráli pro dvacet lidí. Tehdy ještě netušili, kam se dostanou, ale věděli, že je to spolu baví. „Už tenkrát jsme cítili, že to, co se tam mezi námi děje na pódiu, je fakt výjimečný. A že to je jiný než s kapelami, který jsem měli předtím,“ vzpomíná Jindra Polák.

Za deset let existence se kapela rozrostla a s kolegy se shodli, že kulaté výročí si žádá náležitou oslavu. Koncert v O2 areně se uskuteční 2. prosince.

„Je to výzva a pro nás je to nové i v tom, že naše koncerty byly vždycky v první řadě o té muzice a nějakou vizuální stránku jsme nějak zásadně neřešili. Teď jsme připravili vizuální show. A uvidíme, jestli se nám podaří i v O2 areně vybudovat atmosféru jako v malém klubu. Těším se na to.“

Jindra Polák z kapely Jelen

Hudebně pestrá deska

Kromě narozeninového koncertu si kapela Jelen letos nadělila také novou desku s příznačným názvem Všechno bude dobrý.

„To bych mohl brát jako motto naší kapely. Spousta lidí nám říká, proč zpíváme o těch smutných věcech. Ale my o nich nezpíváme z pozice nějaké beznaděje, ale z toho světla na konci tunelu, které se do budoucna vždycky ukáže.“

Jindra Polák a Lenka Vahalová

Na nové album si kapela přizvala hosty, kteří jsou pro ni důležití. „Říkali jsme si, že si opravdu uděláme radost. Že to bude pocta těm hostům a našim hudebním vzorům, že i hudebně to uděláme fakt pestrý a nebudeme se ničemu bránit,“ vysvětluje zpěvák.

Mezi hosty je například Jiří Pavlica a Hradišťan, Robert Křesťan s Druhou trávou, Rybičky 48 nebo Kateřina Marie Tichá.

„Deset let Jelena by nemohlo být bez Káti. Protože úplně na začátku stála spolupráce s ní. Potkali jsme se ve studiu, když jsme začínali točit písničky na naši první desku. V té době tam taky natáčela a oslovila nás, že má písničku Tančíme spolu. Z toho vznikla spolupráce, která trvá až dodnes.“

Splněný sen

Kapela Jelen a možnost živit se muzikou je pro Jindru Poláka splněný životní sen. Jelena už mu nikdo neodpáře, nechal si ho i vytetovat na ruku.

„Chtěl jsem tam věci, který jsou pro mě důležitý. Je tam ten jelen samozřejmě, mám tady kačenku jako ptáka, ale zároveň to samozřejmě znamená, že moje žena je Kačka. A mám tady slunce, jako moje dcera Lucie. To jsou pilíře mého života tady na ruce.“

Jelena si nechal Jindra Polák i vytetovat

Podle čeho vybírali konkrétní hosty na novou desku? Jak se album Všechno bude dobrý fanouškům líbí? Jak moc řeší kapela Jelen sociální sítě a případnou kritiku? A proč už jsou spíš hudební hnutí než kapela? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související