Jaký byl rok 2023 pohledem pražských hasičů? Téměř 12 tisíc událostí a přes 300 zachráněných lidí

31. leden 2024 09:08

Pražští hasiči uzavřeli statistiku výjezdů za loňský rok. Zasahovali u téměř 12 tisíc událostí. To je o zhruba 600 méně než v roce 2022 a nejvíce je zaměstnaly technické zásahy, požáry a dopravní nehody.

Nejčastěji šlo o technickou pomoc, hasiči například odstraňovali popadané stromy při silném větru nebo otevírali byty lidem v nouzi. Vloni hasili zhruba dva tisíce požárů, které způsobily škodu přes 175 milionů korun.

Čtěte také

„Ve dvou třetinách těch požárů je způsobili lidé buď svojí nedbalostí, nebo úmyslně. Bohužel při těch požárech v Praze zemřelo devět lidí, 102 lidí se zranilo, my jsme zachránili přes 300 lidí a evakuovalo se bezmála 4000 osob,“ vypočítává mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Přibývá ale také požárů třeba od baterií elektrokoloběžek a elektroautomobilů. Například úplně první požár elektromobilu byl v podzemních garážích kancelářské budovy v Praze 2. Jednalo se o jeden ze složitějších zásahů.

„Tam byl zvláštní příjezd do těch garáží, on je to tzv. výtah pro auta. To znamená, že to auto musíte zase dostávat ven tím výtahem a u těch požárů elektroaut je důležité dostat ho po nějakém základním uhašení ven a začít ho dohašovat,“ vysvětluje Kavka.

Nová technika 

Hasiči také nakoupili větší počet nové a modernější techniky. Dohromady 43 vozidel a 13 kontejnerů, za které zaplatili zhruba 276 milionů korun. Jedná se třeba o klasické cisterny a speciální techniku, kterou budou letos postupně přebírat.

„Máme zde 50 tunový jeřáb na těžké záchranné práce při zřícení budov nebo evakuační autobus, který se použije při požárech, kdy vyevakuujeme osoby z budovy a umístíme je dočasně v autobuse,“ popisuje ředitel pražských hasičů Luděk Prudil.

Pražští hasiči plánují v letošním roce i rozšíření výjezdových stanic. Kolik jich aktuálně mají a kde vznikne nová? Poslechněte si v reportáži.

autoři: Marie Vítů ,
Spustit audio

Související