Speciální materiál, hlídání teploty, lokace polohy nebo černá skříňka. Nové zásahové obleky budou zvyšovat bezpečí hasičů

18. únor 2022

Hasiči z pražského Radotína testují nové zásahové obleky. Poznáte je na první pohled - na prsou hasičů, kteří je mají na sobě, svítí zelená světýlka. Obleky mají totiž v sobě několik chytrých funkcí, které zvýší bezpečnost při zásazích. Zatím je hasiči vyzkoušeli třeba u dopravní nehody, velký zátěžový test je ale teprve čeká.

Nové zásahové obleky od firmy GoodPRO jsou plné sofistikovaných elektronických systémů. Celý oděv je osvětlen diodami na reflexním pruhu v oblasti hrudníku a rukávů, ovládání zajišťuje tlačítko přímo na oděvu nebo aplikace. Světla fungují ve 3 režimech – strobo blikání, pomalé blikání a stálé svícení. Emergency funkce pak avizuje kritickou situaci, do které se může hasič dostat. Stačí odstrhnout bezpečnostní pruh na levém límci a spustí se červené alarmové strobo blikání. Současně systém odešle přednastavenou SOS – SMS zprávu s GPS souřadnicemi až na 3 předvolená telefonní čísla.

Obleky také monitorují teplotu, jak vnější, tak tu vnitřní. „Jedno z nejčetnějších zranění hasičů u požárních zásahů je opaření. On ten hasič je zpocený a může dojít k tomu, že ten pot se ohřeje na tak vysokou teplotu, že se sám opaří. Takže tento systém ho chrání, protože hlídá vnitřní teplotu pod tím oblekem,“ popisuje ředitel pražských hasičů Luděk Prudil. Ke zvýšení bezpečnosti přispěje také lokace polohy nebo „černá skříňka“.

Poslechněte si reportáž Kristýny Vašíčkové, která byla přímo u ukázky nových, moderních obleků.

autoři: Kristýna Vašíčková , | zdroj: Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy
Spustit audio