Jaké to je být zahraničním zpravodajem v Rusku? Dozvíte se v nové knize Miroslava Karase

7. prosinec 2021

Miroslav Karas je novinář, zahraniční reportér, mimo jiné i někdejší stálý zpravodaj České televize v Rusku. Své zkušenosti zúročil v knize s neobvyklým názvem A odkud bych asi tak byl?, která právě vychází. 

Rusko očima českého zahraničního reportéra, takový je podtitul nové knihy Miroslava Karase. Za dobu svého působení v této zemi byl svědkem mnoha zásadních momentů a příběhů. 

Jednou z nejsilnějších událostí bylo podávání zpráv z obsazování ukrajinského Krymu vojáky v nerozeznatelných zelených uniformách, kterým novináři začali říkat „zelení mužíčci“. Miroslav Karas tehdy natáčel na obklíčené základně v Bakčisaraji.

A odkud bych asi tak byl?

„Mlčeli, s novináři měli zákaz mluvit. Nicméně já jsem dlouho chodil kolem jednoho, který byl zahalen černou rouškou. Neustále kroutil hlavou, že mi neodpoví, tak jsem jen tak procedil mezi zuby – a jsi z Ruska? A on mi na to zase procedil mezi zuby takřka tajně – a odkud bych asi tak byl? A právě toto odhalení nebo toto slovo pravdy jsem si zvolil jako název knihy,“ popisuje Karas.

Obálka nové knihy A odkud bych asi tak byl? od Miroslava Karase

Kniha je plná důležitých historických událostí i silných příběhů místních lidí. „Charakter lidské duše běžného Rusa je veskrze milý, příjemný a laskavý. Rusové jsou národem slušných lidí, kteří bohužel nemohou za to, kdo jim vládne. Já často bývám tázán, jestli mám rád Rusko nebo ne. Mám rád Rusy, ale nemám rád režim, který musejí snášet. Ale to už není naše záležitost, to si musí Rusové vyřešit sami. A podaří se jim to podle mě tehdy, až definitivně vytlačí ze svých hlav vzpomínky na doby Sovětského svazu,“ myslí si Miroslav Karas.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio