Jak si vybrat banku, jaké mít účty a platební karty a jak vhodně investovat, aby nám peníze také něco vydělaly?

6. listopad 2015

Rodinným financím se celý týden věnovala odpolední Poradna. Ivana Navrátilová s ekonomem ing. Romanem Přeučilem řešili spoření pro děti i rodinné investice.

Jak si vybrat běžný účet?

„Když vybíráme běžný účet,“ radí Roman Přeučil, „vyplatí se takový, který nabízí balíček služeb. Aby už obsahoval kartu a navíc i nějaké transakce, například výběr z bankomatu. Důležité je podívat se do ceníku, aby na nás pak „nevykouklo“ něco, s čím jsme nepočítali.

Spoření

Přebytky z běžného účtu je vhodné dát na účet spořicí. Na něm se dnes se můžete dostat na úrok od 1,3 do 1,5 procenta. Spořicí účty slouží k tomu, abychom na nich uchovávali rezervu pro nenadálé situace.

Investice

Roman Přeučil, produktový manažer účtů a investic Raiffeisenbank

Při investování do fondů je nutné počítat s délkou investování tři roky a víc. Podle Romana Přeučila je dobré se po investicích do fondů podívat ve vaší bance: „Banky se snaží získat klienty k investování a můžete tak získat například poplatkové výhody. Není ale dobré dát tam všechny prostředky, část doporučuji nechat na spořicím účtu, kde jsou rychle k dispozici.“

Investice do fondů jsou podle Romana Přeučila ideální jako spoření pro děti, kterým tak můžeme spořit na studium nebo na bydlení. Je dobré ale fondy kombinovat a tím rozložit výnosy i rizika.

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio