Jak se nenechat obrat při prodeji na internetovém bazaru. Na podvodné praktiky upozorňuje náměstek ředitele středočeské policie Ondřej Smotlacha

„Pán nabízel sušené houby za pět set korun a umožnil pachateli přes nastražené stránky podvodného bankovnictví odčerpat 26 tisíc korun. Místo toho, aby prodal houby, tak přišel o své úspory,“ dává příklad krádeže na internetovém bazaru Ondřej Smotlacha, náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Středočeského kraje.

Prodávat zboží na internetovém bazaru může být docela nebezpečné dobrodružství. Podvodníci začali cílit na prodejce, kteří často vůbec nečekají, že by mohli být okradeni. Fiktivní kupující jim lživě namluví, že jim zboží zaplatí dopředu a budou ho chtít dovézt zásilkovou službou.

Čtěte také

„Pošlou e-mailem odkaz, kde se proklikne buď na falešnou stránku svého bankovního účetnictví, kde po vyplnění všech údajů se pachatel dostane k jeho účetnictví, nebo v druhém případě vyplní kompletní data z karty včetně autorizačního kódu z druhé strany karty, tím získá zase pachatel možnost nakupovat s kartou,“ vysvětluje Ondřej Smotlacha.

Nahlaste každý podvod

Za loňský rok eviduje policie na dva tisíce takových případů, objasněnost je ale bohužel velmi nízká, pachatelé neustále zlepšují svoji činnost.

„Soustředíme se hlavně na to, abychom zachránili ty prostředky, o které přicházejí poškození. Pokud je to nahlášení rychlé a pokud to pošlou na účet v České republice, tak se někdy daří ty peníze zajistit.“

Čtěte také

Ondřej Smotlacha proto doporučuje podvod nahlásit i v případě, že se jedná o nízké částky. V dnešní době už ani nemusíte chodit na policejní stanici.

„Na Středočeském kraji máme k dispozici také službu POL POINT. Je to středisko u operačního střediska, které je schopné trestní oznámení nabírat na dálku, videokonferenčně. Osoba zavolá na 158, operační překlopí na POL POINT a s ním potom proběhne výslech videokonferenčně z domova.“

Neklikejte na odkazy ve zprávách

Podvodné triky se týkají také různých SMS a e-mailových zpráv, které upozorňují například na nutnost zaplacení celního poplatku za zakoupené zboží nebo vypadají jako informace z ministerstva práce a sociálních věcí a lákají na možnost získání různých příspěvků.

„Státní orgány tímto způsobem nekomunikují, určitě by všichni měli být ostražití a neproklikávat žádné odkazy. Je třeba si uvědomit, jak jednoduché je dneska zaplatit. A to samé stačí tomu pachateli, když mu dáte všechny kontrolní věci,“ varuje Ondřej Smotlacha.

Rady ohledně vlastní bezpečnosti najdete i na webových stránkách Policie ČR - ZDE.

Na co dalšího si v online prostředí dávat pozor? A jak řešit placení na internetu? Poslechněte si celý rozhovor.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.