Jak bude vypadat Poliklinika Pod Marjánkou? Praha 6 představí v únoru nejlepší návrhy nové podoby

2. únor 2022

Poliklinika Pod Marjánkou v Břevnově už několik let neslouží pacientům tak, jak by mohla. Prostory jsou nevyhovující a budova potřebuje rozsáhlou rekonstrukci. Vypadá to, že se možná obyvatelé konečně dočkají přeměny polikliniky v moderní zdravotnické zařízení. 

Čtěte také

Architektonická soutěž, kterou vypsala radnice Prahy 6, právě dnes přechází do další fáze. Odborná porota zahajuje výběr pěti nejlepších návrhů. Účastníci architektonické soutěže mimo jiné navrhují, jak bude vypadat hlavní budova, a potom také novostavba, která nahradí současnou nižší část polikliniky. Oprava bude odhadem stát asi 500 milionů korun. Radnice předběžně plánuje, že novostavbu začne stavět v roce 2025. Rekonstrukce hlavní budovy by měla začít zhruba o dva roky později.

Provoz ordinací rekonstrukce neomezí

Konečný návrh zveřejní Praha 6 do začátku letních prázdnin. Během února radnice představí pět nejlepších návrhů, ze kterých porota v červnu vybere ten vítězný. Soutěžící budou mimo jiné muset v hlavní budově polikliniky navrhnout prostory pro pečovatelskou službu, řešit parkování v areálu a zateplení budovy.

Oprava polikliniky je sice nutná hlavně kvůli jejímu špatnému technickému stavu, ale lékaři budou i nadále fungovat normálně a bez přerušení. To byl taky závazek radnice z roku 2006, kdy městská část zařízení přebírala do své správy. Pacienti ale musí počítat s přesunem jednotlivých zdravotnických služeb. K nim dojde po dokončení novostavby v rámci areálu polikliniky, kam se následně odstěhují ordinace z hlavní budovy.

Spustit audio