Praha 6 usiluje o zákaz vjezdu nákladních aut nad 12 tun. Omezení by mohlo začít platit na jaře

24. leden 2022

Obyvatelům rezidenčních částí Prahy 5 a 6 možná už brzy nebudou pod okny jezdit kamiony. Kvůli nedokončenému Pražskému okruhu tam totiž auta nad 12 tun často projíždějí směrem do centra metropole a zkracují si tak cestu. Na jaře by zřejmě mělo být vše jinak.

Čtěte také

Prahou 6 teď podle statistik radnice denně projíždí několik stovek nákladních aut nad 12 tun. Jejich omezení by mělo nově platit například na Evropské třídě, v Karlovarské a Plzeňské ulici. Dále pak ve Strahovském tunelu a na Rozvadovské spojce. Řidiči kamionů, kteří přes město projíždí, budou muset dávat pozor i při příjezdu ze severu Prahy přes Cínoveckou ulici do Liberecké a dále do tunelů na Městském okruhu.

Vjezd pouze pro zásobování

Výjimku dostanou zásobovací služby, jak vysvětluje místostarosta Prahy 6 pro dopravu Jiří Lála z ODS: „Pokud nebudu mít cíl na Praze 6, tak bych vůbec neměl sjet z Pražského okruhu, protože potom na úrovni Městského okruhu, tam už bude tvrdý zákaz 12 tun. Podle průzkumů vychází, že přibližně 80 až 90 procent těch řidičů to bude akceptovat.“

Žádostí o zákazu vjezdu se několik týdnů zabývá Silniční správní úřad. Až bude jeho rozhodnutí pravomocné, začnou silničáři rozmísťovat dopravní značky. Vedení magistrátu i Prahy 6 shodně odhadují, že by to mohlo být během dubna.

Pokud budou chtít řidiči kamionů například u letiště sjet na Evropskou třídu, musí prokázat důvod své cesty. To znamená, zda zásobují nějaký obchod přímo v Praze 6. Do budoucna pak chce radnice zásobovacím službám vyhradit určité časové intervaly, a to mimo dopravní špičku.

Spustit audio