Pražská strojírna spustila provoz největší fotovoltaické elektrárny v metropoli. Pokryje její roční spotřebu

15. červenec 2023 10:57

Více než dva tisíce solárních panelů nově plní střechy budov v areálu Pražské strojírny Dopravního podniku hl. m. Prahy ve Vinoři. Vůbec největší fotovoltaická elektrárna v hlavním městě je zatím ve zkušením provozu, na plný výkon má začít fungovat po prázdninách. Do budoucna zvládne sama zajistit elektřinu pro celý provoz strojírny.

„Momentálně se díváme na objekt údržby a citlivých materiálů, na kterém je umístěná nejmenší část těch panelů. Tady z levé strany je velká hala, na které je šedesát procent veškerých panelů. A vzadu v dálce vidíme montované haly, tam je zbytek,“ ukazuje z vysokozdvižné plošiny předseda představenstva Pražské strojírny Robert Masarovič z hnutí ANO.

Instalováno zde bylo 2200 kusů solárních panelů, celkově má elektrárna výkon 996 kWp a je schopna vyrobit až 980 MWh elektřiny za rok. Množství takto vyrobené elektřiny odpovídá například roční spotřebě 300 běžných domácností.

„Pokryje ve špičkách sto procent celkové spotřeby elektrické energie jak výroby, tak administrativy. A zbyde nám zhruba 30 až 45 procent jako přetoky, které budeme prodávat do energetické sítě,“ dodává Masarovič.

Pražská strojírna ale bude odebírat i nadále proud ze sítě a to hlavně ve špičkách a během zimy. Návratnost projektu předpokládá vedení společnosti do šesti až osmi let.

Praha připravuje na svém území i další fotovoltaické elektrárny. Kde? Poslechněte si celou reportáž.

Fotovoltaická elektrárna v areálu Pražské strojírny
autoři: Tereza Cedidlová ,
Spustit audio

Související