Hamáček nevyhověl žádosti, aby Praha a okolí byly považovány za jeden okres

23. březen 2021

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po konzultaci s ministerstvem zdravotnictví nevyhověl žádosti o to, aby Praha, Praha-západ a Praha-východ byly považovány za jeden okres pro účely opatření zakazujícího pohyb mezi okresy. Sdělil to dnes na dotaz ČTK.

O výjimku požádali v pátek pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN). Okresy Praha-západ a Praha-východ jsou ale podle ministra Hamáčka z hlediska základních služeb i sportovního vyžití dostatečně vybavené.

Čtěte také

"Podle odborníků by to znamenalo příliš vysoké riziko v době, kdy se trend epidemie obrací a je naděje na rychlé zlepšení," uvedl Hamáček. Žádost vznikla po vzoru okresů Brno-město a Brno-venkov, které jsou považovány za jeden.

Výjimky podle něj dostaly lokality, kde by bylo uplatňování opatření buď nemožné, nebo by pro občany představovalo neúměrnou zátěž či komplikaci. "K dnešnímu dni bylo přijato šest takových výjimek," dodal v odůvodnění Hamáček.

Kvůli zhoršování epidemické situace vláda od začátku března zpřísnila opatření, která mají zabránit šíření koronaviru. Lidé nesmí přejíždět mezi okresy, vyjma cest do zaměstnání, k lékaři nebo třeba na úřad. Nařízení původně ukládalo také trávit volný čas včetně procházek do přírody v obci, kabinet nedávno opatření upravil a volný čas lze trávit v celém okresu.

autor: ech | zdroj: ČTK
Spustit audio