Vláda prodloužila opatření proti šíření koronaviru, trvat by měla do konce Velikonoc. K rozvolnění došlo pouze u sportu

19. březen 2021

Vládní opatření byla původně vyhlášena do 21. března, platit ale budou až do konce nouzového stavu. Ten končí 28. března, kabinet ho chce ale prodloužit. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) by měla opatření trvat do konce Velikonoc.

Kabinet ponechá i po víkendu v platnosti opatření, kterým od začátku března omezuje pohyb mezi okresy. Nově však umožní, aby lidé sportovali a vyráželi do přírody v celém svém domovském okresu, řekl Blatný. Dosud podle vládních nařízení mohli lidé za sportem a na výlety je na území obce. Sportující budou nově také moci být i v zastavěných plochách obcí bez roušky při dodržení rozestupů.

Čtěte také

Blatný také uvedl, že během tří týdnů se díky dodržování opatření epidemická situace zlepšila, ale v nemocnicích zůstává kritická. Podle ministra by měla být opatření navázaná na nouzový stav prodloužena až do Velikonoc, tedy včetně 5. dubna. K prodloužení stavu potřebuje vláda souhlas Sněmovny.

Vláda také schválila, že lidé, kteří již byli očkováni, budou moci navštěvovat sociální zařízení bez toho, aby museli mít negativní test.

Změna se týká také povinného testování. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) bude testování nově povinné také na úřadech a v dalších veřejných institucích s méně než 50 zaměstnanci. Otestovat všechny zaměstnance musí do 30. března. 

zdroje: ČTK , iRozhlas
Spustit audio