Geolog Štěpán Rak ukazuje lidem, proč jsou kameny krásné

13. březen 2020

Štěpán Rak se narodil ve Finsku, ale odmala žije v Radotíně, kde sbírá zkameněliny. Už ve školce narazil na první z nich a nebylo mu pomoci, jak píše na svém webu.

„Postupně jsem poznával vědecké kapacity České republiky, paleontology a geology. Z dětské vášně se postupem času stala náplň mého studia. Profesor Ivo Chlupáč, který mne ovlivnil asi nejvíce, mi doporučil Masarykovu Universitu v Brně. Tato škola mi kromě titulu Mgr. dala vysokoškolské základy, ale zdaleka nejvíc jsem získal osobní zkušeností. Vycházkami do terénu, sbíráním zkamenělin, což bohužel žádná škola nikoho nikdy nenaučí," říká Štěpán Rak.

Zkamenělí hlavonožci
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.