Elektronické dálniční známky si řidiči budou moct koupit už v prosinci. Ceny zůstanou stejné

3. listopad 2020

Už v prosinci si řidiči budou moct koupit elektronické dálniční známky. Ty od ledna nahradí papírové kupóny. Takzvané e-známky budou k dostání v e-shopu edálnice.cz, na pobočkách České pošty nebo na čerpacích stanicích Euro Oil.

Elektronické známky nezdraží a budou se dál prodávat ve třech variantách, tedy desetidenní  za 310 korun, měsíční za 440 korun a roční za 1500 korun. Novinkou je, že začátek jejich platnosti si řidiči budou moct nastavit libovolně, a to až s tříměsíčním předstihem. „Elektronická dálniční známka se od té klasické neliší jen způsobem prodeje a tím, že už nebude třeba nic vylepovat na auto a pak složitě seškrabovat starou ze skla. Roční známka bude totiž platná 365 dní a půjde ji koupit kdykoliv během roku,“ řekl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Nově dálniční známku nemusejí mít elektromobily označené speciální značkou začínající písmeny EL a auta s vodíkovým pohonem. Kupovat si ji nemusí ani lidé se zdravotním postižením, kteří mají průkaz ZTP, nebo ZTP-P. 50procentní slevu pak budou mít auta na stlačený zemní plyn nebo biometan, která ale budou muset slevu vyplnit v elektronickém formuláři.

autor: jp | zdroj: ČTK
Spustit audio