Další krok použití virtuální reality v umění. I to je výstava Radky Bodzewicz Na Hraně, kterou uvidíte na Signal festivalu

15. říjen 2021

Projekt kombinující malbu, videoprojekci i virtuální realitu připravila pod názvem Na Hraně intermediální umělkyně Radka Bodzewicz. Návštěvníci holešovické Bold Gallery se tak mohou stát součástí obrazu a nechat se unést hrou světel, barev a nových technologií.

Na výstavě čeká na návštěvníky malba, kterou unikátním způsobem dotváří nejmodernější technologie pracující se světlem a virtuální realitou. Autorka využívá projektor Lightform, který promítá na obraz světelné paprsky, a dodává mu tak další dimenze a varianty. „Inspirovala jsem se především iluminací, paralelou k dekorativnosti a obrazové hře s jednotlivými motivy, ale mimo křesťanskými,“ přibližuje umělkyně a autorka výstavy Radka Bodzewicz.

Návštěvníci budou mít k dispozici také VR brýle, díky kterým se jim otevře okno do světa autorčiny fantazie. „Divák prochází třemi světy. Je to inspirováno změněným stavem vědomí, kterým jsem chtěla divákovi zprostředkovat to samé, co já můžu prožívat třeba při malování. V té virtuální realitě člověk nevidí své tělo, přestane se vnímat a jenom cítí prostředí. A skrz hudbu a rytmus se může dostávat do dalšího způsobu vědomí nebo přemýšlení. Je to takový pokus,“ dodává autorka.

Výstava Na Hraně se koná jako doprovodný program Signal festivalu. V holešovické Bold Gallery ji tak můžete navštívit do neděle 17. října, následně se do 7. listopadu přesune do online prostoru.

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.