Cukrátka sladová neboli cukrkandl
V dobách našich babiček lidé slavili i svátky světců, mezi ty nejvýznamnější patřil svatý Vojtěch. Jeho význam připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na cukrkand, který prodával na poutích.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Roztluč hodně 15 dkg sladu a míchej jej s vařící vodou, až z toho vznikne hustá kaše, kterouž nech hodinu státi. Pak opět nalij 2 koflíčky vařící vody a nech opět hodinu státi. Pak to smíchej s 1/2 kg cukru uvařeného do „lomu“. Hotovou hmotu vylij na hladkou desku, máslem málo pomazanou. Po vychladnutí rozkrájej hmotu nožem na cukrátka libovolné velikosti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka