Bandory s vomajdou z hluchavky podle receptu z Pojizeří
Že se z kopřiv dá připravit třeba špenát, je poměrně známé. V receptech našich babiček ale tentokrát budeme vařit z nepálivých kopřiv, z hluchavek.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Syrové bandory se očistí, dají na síto, aby voda stekla, potom na pekáč, polijí se vodou nebo polévkou, posolí se a posypou nasekanými lístky hluchavky. Bandory se dají na plotnu, přikryjí se a vaří se, aniž by se nimi míchalo dokud nezměknou. Potom se zahustí lžící mouky rozmíchané s dobrou polévkou. Přidá se kousek másla nebo lžíce dobré šťávy z pečeně a vše se ještě trochu povaří. Na talíři se bandory polijí omáčkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.