Čtenářské deníky na videu vznikají v booktuberském koutku v Ústřední knihovně

29. listopad 2018

Číst knížky a natáčet o tom videa. Sdělovat své dojmy z knih, komunikovat s fanoušky a přivádět další lidi ke čtení. Nejen o tom je natáčení a produkování knižních videí. Věnují se mu booktubeři. A pražská Ústřední knihovna pro ně vytvořila speciální studio.

Slovní spojení BookTube vzniklo spojením slov book a YouTube. A tak kromě obsahu zaměřeného na hráče počítačových her, cestovatele, fanoušky módy či líčení, už nějakou dobu na známém kanálu můžeme najít i videa pro zapálené knihomoly.

Stačí si vybrat, přečíst a pak zajít do knihovny natočit o knize video

V Ústřední knihovně na Mariánském náměstí v Praze pro booktubery, kteří nemají doma podmínky pro natočení videa, vznikl koutek (studio), které knihovna vybavila vším potřebným. Jak se píše na webu knihovny: „Nemáte prostor, kde o přečteném v klidu pohovořit na kameru? Možná vám sedne nový koutek v Ústřední knihovně zřízený a vybavený právě pro booktubering. Kromě kamery vám půjčíme všechno, co byste ke správným videím o knihách mohli potřebovat: regály s knihami, hrnečky na čaj, křesílka i polštáře, ale také světla, zelené klíčovací plátno, stativy nebo mikrofon.“

Zatím můžete točit video na svůj mobil, do budoucna uvažují o tom, že se v koutku objeví i kamera. K zapůjčení booktuberského studia stačí mít platný čtenářský průkaz! A booktuberem se může stát kdokoliv, kdo rád čte a chtěl by o přečteném něco povědět ostatním.

Spustit audio