Co s přečtenou knihou, pro kterou už není doma místo? Zájem o ni má platforma Reknihy, která spojuje byznys s ekologií

25. srpen 2021

Společnost Reknihy vznikla před více než dvěma lety. Jejím cílem je naučit lidi, aby nevyhazovali staré knihy. Místo toho je mohou poslat dál, a zároveň si tak buď něco přivydělat, nebo jen udělat dobrý skutek.

Reknihy byly založeny v roce 2019 jako udržitelné knihkupectví s posláním dávat knihám druhou šanci. „Snažíme se z polic českých čtenářů vytáhnout všechny knížky, které tam jenom leží, na které se práší, ale přitom jsou v super stavu a ještě by si mohly dát jedno či více kol. Takže prostřednictvím Reknih mohou čtenáři tyto knihy poslat dál a vydělat si i nějaké peníze – provizi,“ vysvětluje marketingová manažerka Veronika Kučerová.

Prodloužením životního cyklu každé knihy tak Reknihy spojují byznys s ekologií. „My jsme si nedávno dělali průzkum a z toho nám vyšlo, že až 40 % čtenářů zároveň nakupuje i prodává na Reknihách, což nás velmi mile překvapilo. A je to super, protože tímto se uzavírá celý kruh cirkulární ekonomiky,“ říká Kučerová.

Reknihy nabízí přes 20 tisíc titulů

Reknihy se zároveň spojily s pražským magistrátem, aby pomohly sociálnímu centru Přestupní stanice. Lidé mohou knihy odnést do třech pražských re-use center – ve Vysočanech, Spořilově a Horních Počernicích, odkud následně poputují do Reknih. „S tou změnou, že 50% provize, kterou čtenáři za knihy mají, neputuje na jejich konto, ale putuje na charitativní projekt Přestupní stanice, která se zabývá sociální problematikou bezdomovectví,“ dodává Kučerová.

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.