Co má společného česká a japonská architektura? Možná víc, než jste čekali. Zjistit to můžete na výstavě na Betlémském náměstí

13. duben 2021

Galerie Jaroslava Fragnera na Betlémském náměstí připravila rozsáhlý projekt mapující jedno století architektonického dialogu mezi Japonskem a Českou republikou. Podrobnosti zjišťoval publicista Václav Müller u kurátora výstavy Dana Merty.

„Chtěli jsme ukázat, jak se tyhle dvě země, od sebe vzdálené, mohly v rámci architektury ovlivňovat,“ představuje výstavu kurátor Dan Merta. Pro veřejnost je zatím otevřena její exteriérová část ve dvorním traktu Betlémské kaple.

Tiskové a vysílací centrum v Šizuoce, Tange Kenzō, Tokio, 1967

„V rámci modernity, která se poučila také ze zeno-buddhistické architektury 20., 30. let, tak ta jednoduchost, minimalismus, čistota se objevuje i v české architektuře. Později v 60. a 70. letech se objevuje metabolismus,“ říká kurátor. Jednoduchost až zenová přísnost se podle něj objevuje v tvorbě českých ateliérů i v současnosti.

Na výstavě je k vidění řada modelů, fotografií a uměleckých děl. Například model českého pavilonu pro Expo 1970 v Ósace nebo Tiskového a vysílacího centra v Šizuoce. „My tyhle dvě budovy dáváme do kontextu s televizním vysílačem na Žižkově,“ doplňuje možnou souvislost Dan Merta.

Výstavu je možné navštívit do 13. června 2021.

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio