Chcete si vyzkoušet, jak žijí lidé bez domova? Dnes máte jedinečnou možnost

22. listopad 2018

Přespat na ulici dnes můžou lidé v Pražském kreativním centru na Staroměstském náměstí. Takzvaná Noc venku tam začíná v 17 hodin.

Pořadatelé přichystali workshopy, výstavy a diskuze o bezdomovectví. „Smyslem je upozornit na problematiku bezdomovectví. Lidi jednak vyjádří svou solidaritu s lidmi bez domova a můžou také vyzkoušet jaké to je přespat na ulici a další den jít do práce nebo do školy. Proto se to také koná ve všední den,“ řekla koordinátorka akce Dominika Najvert.

Akce se koná také v dalších 15 městech, například v Trutnově se bude přespávat na Krakonošově náměstí, v Hradci Králové na náměstí 28. října a ve Frýdku-Místku v altánku v Sadech Bedřicha Smetany. Přespání venku si zájemci vyzkouší také v Ostravě, Olomouci, Litoměřicích, Dvoře Králově nad Labem, Mělníku, Jihlavě, Liberci, Opavě, Bratislavě, Pardubicích, Valašském Meziříčí a Jičíně.

Podle sčítání lidí z roku 2011 žilo v ČR kolem 11 500 osob bez přístřeší, které vyhledávaly pomoc a stály o ni. Podle vládních dokumentů je v zemi ale zhruba 30 000 bezdomovců a bezdomovectví pak hrozí až 100 000 lidí. Jen v Praze je zhruba 4000 až 4500 lidí bez domova, z nichž asi 1600 žije na ulici, na zimu sem ale kvůli dobré kvalitě služeb přijíždí i lidé bez domova z jiných měst.

autor: jp | zdroj: ČTK
Spustit audio