Černošický kostel čeká na poslední část své obnovy. Lidé přispívají ve veřejné sbírce na nové varhany

26. březen 2024 09:27

V opraveném černošickém kostele Nanebevzetí Panny Marie už chybí jen poslední článek – nové varhany. Starý nefunkční nástroj z období 2. světové války už nehrál, tak ho dobrovolníci rozebrali. Nové varhany by měly stát zhruba osm milionů korun a lidé na ně můžou přispět ve veřejné sbírce.

„Já tady odendavám první šrouby z té velké skříně. Protože to bylo z druhé světové války, tak spoustu těch materiálů je hrozně ošizených, v roce 1944 prostě nebyly materiály,“ popisuje Petr Pánek, předseda nadačního fondu Assumpta.

Varhany, které už v kostele nehrají, nahradily malé elektrické klávesy. „Vzhledem k tomu, kde stojím, tak koukám stále směr kůr, lidi naopak ne. Tak ten vnitřní pocit je smutný,“ přiznává otec Timotej.

Nový nástroj by měl být také jinak rozvržený. „Jeden z našich požadavků byl ten, abychom dostali ty píšťaly víc i mimo kůr, aby tam vznikl větší prostor pro scholu nebo pro nějaký menší sbor,“ dodává.

A kdo bude v budoucnu na varhany hrát? „Zřídili jsme učebnu základní umělecké školy, kde jsme instalovali elektrické varhany a s paní ředitelkou jsme se domluvili, že se tady otevře varhanní třída, abychom si vypěstovali drobotinu,“ reaguje Petr Pánek.

Varhany jsou poslední součástí kostela Nanebevzetí Panny Marie, která dosud čeká na obnovu

Zvuk nových varhan by měl v kostele zaznít poprvé 15. srpna 2027 u příležitosti tradiční Mariánské pouti. Do veřejné sbírky se veřejnost může zapojit na stránkách nadačního fondu Assumpta.

Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Natalie Máchová ,
Spustit audio

Související