První český mrakodrap slaví 90 let. Dům Radost připomíná dobu nesvobody středečními programy, zve i do protiraketového krytu

7. březen 2024 11:00

Dům Radost na pražském náměstí Winstona Churchilla slaví 90 let. Budova je známá jako první mrakodrap v Československu a jako bývalý Dům odborových svazů. Speciální program ode dneška přibližuje období nesvobody za druhé světové války a v komunistickém Československu. A přístupný je i protiraketový kryt pod budovou.

Po několika schodištích můžete sestoupit do protiraketového krytu. Procházet budete třeba kolem filtrovny, toalet nebo nádrže na pitnou vodu. „V tuhle chvíli se nacházíme u nouzového výlezu, takovou velmi úzkou chodbou se mohli lidé dostat ven před budovu,“ popisuje mluvčí Domu Radost Tomáš Zemina.

Dům Radost (Dům odborových svazů)

„Kryt jsme zpřístupnili, aby měli studenti možnost nahlédnout do nějakého syrového prostoru, který nabízí atmosféru stísněnosti. Proto jsme sem umístili promítačku s projevem Adolfa Hitlera, která to dokresluje.“

„Náš program je primárně zaměřen na normalizaci a komunismus, což má symbolizovat i tahle místnost, které říkáme výslechová,“ představuje dobově vybavený prostor Tomáš Zemina.

Program doprovodí také pětice tematických výstav – Fotbal v undergroundu, Ještě jsme ve válce, Studentská revoluce 1989, Za vaši a naši svobodu a Václav Havel, politika a svědomí.

Dobový tisk ve výslechové místnosti (Dům Radost)

Dopoledne je program určený pro školy, odpoledne pro veřejnost a večer návštěvníci můžou zajít na některý z vybraných filmů. Vše každou středu až do konce června. Letošní oslavy jsou jednou z posledních šancí se do starého Domu Radost podívat. Vlastník ho totiž plánuje přestavět na byty.

autoři: Jakub Vik ,
Spustit audio

Související