Bývalá barokní kaple na Žižkově dnes slouží jako zajímavé kulturní centrum. Pořádají se tam koncerty, výstavy i kytkobraní

2. září 2021

Na území někdejšího morového hřbitova ve vesnici Volšany vyrostla kolem roku 1720 barokní kaple. Z Volšan se později stala součást Žižkova, z kaple a další přístavby pak kulturní centrum zvané Atrium.

Zřizující organizace Za Trojku (příspěvková organizace MČ Praha 3) v Atriu pořádá koncerty, výstavy a další akce. Podle ředitelky organizace Marie Kašparové staví na třech základních programových pilířích: komunitních projektech pro místní obyvatele, tradičním hudebním programu s rozšířením o mezižánrové projekty a na programu galerijním, který se snaží být vstřícný k běžným návštěvníkům.

„Rozhodli jsme se, že bychom náš projekt rádi postavili tak, že nebudeme prezentovat klasická díla výtvarných umělců, ale že si sami budeme vybírat nějaká zajímavá celospolečenská témata,“ říká ředitelka organizace Za Trojku. Až do konce října tak mohou návštěvníci v odpoledních hodinách od středy do neděle zavítat na interaktivní výstavu Zachraň jídlo. „Ta říká, jakou dlouhou cestu musí urazit potraviny, aby se dostaly na náš stůl, a jak je pak obrovská škoda, když dojde k jejich znehodnocení a vyhození,“ přibližuje Kašparová.

Výstavní projekt Zachraň jídlo! ukazuje, jak využít potraviny, které mají zdánlivě to nejlepší za sebou

V Atriu se také třetím rokem pořádá akce zvaná Kytkobraní. Letos je zaměřená na bylinky, jejich pěstování i výrobu bylinkových tinktur. Zavítat na ni můžete v sobotu 4. září.

Ve středu 15. září se pak v Atriu představí skladatelka Beata Hlavenková, a to v rámci série koncertů Playing Divas. Ta návštěvníkům postupně představuje šest interpretek, které samy skládají.

Koncert Never Sol v rámci série Playing Divas
autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.